Σλοβακία – Χαλαρώνει τα μέτρα για τον κοροναϊό παρά το υψηλό ποσοστό μολύνσεων

Ποια μέτρα για τον κοροναϊό πήρε πίσω η Σλοβακία.

Η κυβέρνηση στη Σλοβακία έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, τα χιονοδρομικά κέντρα και οι εκκλησίες σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από την Covid-19, στη χώρα που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων παγκοσμίως.

Η χώρα-μέλος της ΕΕ, που έχει 5,4 εκατομμύρια κατοίκους και που επέβαλε μερικό lockdown στα τέλη του προηγουμένου μήνα, κατέγραψε 1.099 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κίνηση για χαλάρωση των περιορισμών έρχεται σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε σε βάρος της κυβέρνησης, με τους πολίτες να κατηγορούν τις αρχές για το ότι δεν μπορούν να κάνουν χριστουγεννιάτικες αγορές ή σχέδια για τις γιορτές. 

«Την ελέγχουμε»

«Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή αλλά την ελέγχουμε», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βλαντίμιρ Λενγκβάρσκι, ανακοινώνοντας την Τετάρτη την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ σήμερα.

«Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι ένα μέτρο σχετικά παρακινδυνευμένο από επιδημιολογική άποψη αλλά έχει στόχο να ηρεμήσει τον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λούμπικα Γιανίκοβα υπογράμμισε ότι η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη και θα επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα συζητήσει την κατάσταση στα νοσοκομεία και είναι πιθανόν τα μέτρα να αλλάξουν στη συνέχεια», δήλωσε. Ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ διευκρίνισε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά «για τους εμβολιασμένους και αυτούς που έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό».

Η απόφαση συνοδεύεται από περιορισμούς στη δυναμικότητα για τους πελάτες και αφορά επίσης τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα και τις εκκλησίες. Ο Σούλικ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει τα εστιατόρια κλειστά για όλους, αν και μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες take-away.

Τα ξενοδοχεία θα μπορούν να ξανανοίξουν για εμβολιασμένους από τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά μόνο τα μέλη της ίδια οικογένειας θα μπορούν να μοιράζονται ένα δωμάτιο. Η Σλοβακία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με λιγότερο από το μισό του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr