Δημιουργούνται προϋποθέσεις για περισσότερη νοθεία και νέες ανατιμήσεις για τον καταναλωτή
Πιο «πικρός» γίνεται ο καφές για τους φίλους του, με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί φέτος φτάνοντας μόνο για την ποικιλία αράμπικα τα 2,5 δολάρια ανά λίβρα (0,45 κιλά).
Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ακόμη ανατίμηση που θα πλήξει το πορτοφόλι των καταναλωτών, οι οποίοι ήδη βλέπουν σειρά από αυξήσεις σε πολλά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ – και όχι μόνο. Αυξάνει, επίσης, τις πιθανότητες για να υπάρχουν περισσότερα περιστατικά νοθείας στην αγορά με ανάμιξη πιο ακριβών ποικιλιών καφέ με πιο φθηνές.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν ακόμη την πανδημία είχαν καταγραφεί περιστατικά νοθείας καφέ, για παράδειγμα ποικιλίας αράμπικα με ρομπούστα με τη δεύτερη να έχει περίπου τη μισή τιμή από την πρώτη. Τώρα με τις τιμές να έχουν φτάσει σε υψηλά δεκαετίας για την ποικιλία αράμπικα, αλλά και όχι μόνο, το δέλεαρ μπορεί να γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για επιτήδειους οι οποίοι δρουν συνήθως πιο έντονα όταν ανεβαίνουν οι τιμές. Οι τιμές της ποικιλίας ρομπούστα, βρίσκονται κι αυτές κοντά σε υψηλά δεκαετίας καθώς διαμορφώνονται πάνω από τα 2,4 δολάρια ανά κιλό (κάτι παραπάνω από δύο λίβρες).
Από τις μεγάλες αυτές ανατιμήσεις οι πιέσεις είναι ισχυρές για τα καταστήματα εστίασης, μικρά και μεγάλα, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τιμές του καφέ σε πιο χαμηλά επίπεδα για να μην χάσουν πελάτες. Παράγοντες της αγοράς, όμως, έλεγαν ότι αυτό αναγκάζει πολλούς επιχειρηματίες να κάνουν αλλού εκπτώσεις, ζητώντας από τους προμηθευτές πιο μικρές συσκευασίες για παράδειγμα στα ψωμάκια, ή αλλάζοντας τη σύσταση σκευασμάτων όπως η ζύμη.
Γιατί αυξάνεται η τιμή
Οι λόγοι για τις διεθνείς αυξήσεις στις τιμές είναι σύνθετοι. Στη Βραζιλία όπου υπάρχει η μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο είχαν επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να πληγούν πολλές καλλιέργειες. Οι μεγάλες εναλλαγές των κλιματικών συνθηκών από παγετό ακόμη και σε ξηρασία έχουν δημιουργήσει ανησυχία για τη σοδειά του 2022 με αποτέλεσμα πολλούς παίκτες της αγοράς να έχουν αυξήσει τη ζήτηση προσπαθώντας να έχουν επάρκεια σε ποσότητες.
Αναλυτές της αγοράς καφέ αναφέρουν ότι τα δυσμενή για την παραγωγή καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις σοδειές όχι μόνο φέτος και το 2022 αλλά πιθανώς και το 2023. Όπως λένε, οι τιμές του καφέ είχαν φτάσει το 2011 τα 3 δολάρια ανά λίβρα (pound). Η αγορά φοβάται ότι οι τιμές μπορεί να κινηθούν ξανά προς τα επίπεδα αυτά εάν οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν επιβράδυνση της παραγωγής.
Όμως σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η πανδημία. Εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες, οι παγκόσμιοι περιορισμοί στην προσφορά είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά καφέ, επειδή οι παραγωγοί και οι εταιρείες επεξεργασίας καφέ στην τελική μορφή που πωλείται συσκευασμένος στους καταναλωτές βρίσκονται συχνά σε διαφορετικές χώρες. Με τα προβλήματα της εφοδιαστικής και ειδικά των θαλάσσιων μεταφορών να είναι μεγάλα με τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ναύλων, έχει επηρεαστεί και η διακίνηση του προϊόντος.
Η αγορά του καφέ στο σύνολό της είδε τις συνθήκες να αλλάζουν και από πλεόνασμα βρέθηκε σε έλλειμμα φέτος 5,2 εκατομμυρίων σάκων, φέτος σύμφωνα με ανάλυση της Rabobank που επικαλείται το περιοδικό Fortune. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες πιθανότατα ήταν οι περιορισμοί μεταφορών στη ναυτιλία και οι ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτό προκάλεσε ανησυχία που έκανε πολλούς να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ, αναφέρεται ακόμη.
ot.gr