Πελοπόννησος-Καθησυχαστικός ο Περιφερειάρχης σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων

Η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδέεται με τις συνεδριάσεις του Ελεγκτικού, η τελευταία από τις οποίες είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας

Χρήστος Ράπτης

Η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδέεται με τις συνεδριάσεις του Ελεγκτικού, η τελευταία από τις οποίες είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη Τύπου, στην Τρίπολη.

Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην άριστη -όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία της Περιφέρειας με όλους τους δήμους και ιδιαίτερα με τον ΦοΔΣΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την ανακύκλωση, ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών.

“ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗ”

Απαντώντας ο περιφερειάρχης σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην έναρξη της διαχείρισης και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην Σπάρτη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωσε:

“Οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης είναι γνωστές και τις είχα εξ αρχής εκφράσει. Ωστόσο αν δεν υπογράφαμε τον Ιανουάριο, το πρόβλημα -που ήδη σερνόταν 10 χρόνια- θα εξακολουθούσε για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα, κάτι που η Περιφέρεια δεν μπορεί να το αντέξει.

Είχαμε εκτιμήσει ότι την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να αρχίσει η προσωρινή διαχείριση, πιθανό φαίνεται να πάμε 20 ημέρες πίσω, αλλά αυτό δεν είναι θέμα άξιο λόγου.

Η μονάδα στην Παλαιόχουνη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπαγορεύονται από τη σύμβαση. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί επίσης ο σταθμός μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Γεγονός είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση με την Σκάλα, στη Λακωνία -όπου προβλέπεται μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Λακωνίας και μέρους της Αρκαδίας-, ωστόσο λύθηκε με νόμο του κράτους το θέμα της πρόσβασης και πλέον προχωράμε και εκεί, όπως και στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας.

Φυσικά δεν είναι ωραίο να συσσωρεύονται σκουπίδια σε μια πόλη, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Σπάρτη, η οποία γι’ αυτό τον λόγο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο ακούω φωνές και οιμωγές από αυτούς που συνέβαλαν στην χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί όλα τα σκουπίδια από την Αργολίδα και την Κορινθία πρέπει να έρχονται στην Παλαιόχουνη. Ούτε κατάλαβα γιατί δεν προχώρησε η πολιτεία -ή η Περιφέρεια- στη χωροθέτηση μίας και μόνης μονάδας επεξεργασίας, όταν υπάρχουν τόσες δημόσιες εκτάσεις.

Αυτό που ποτέ δεν μπορεί να γίνει είναι να πάνε στην Παλαιόχουνη περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα αναφέρονται στη σύμβαση. Ενδεχομένως, μετά από υπουργική απόφαση, να χρειαστεί να εξυπηρετήσει -κάποια στιγμή- έναν δήμο με τεράστιο πρόβλημα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα που θα κατευθυνθεί εκεί δεν θα ξεπερνά αυτή που αναγράφεται στη σύμβαση. Ενδεχομένως και να μην χρειαστεί όμως”.

in.gr