Καφές – Νέα μελέτη αποσυνδέει τις αρρυθμίες από την κατανάλωση του

«Αθώο» για τις αρρυθμίες που μπορεί να έχει κάποιος βγάζει τον καφέ νέα μελέτη.

Λιγότερες αρρυθμίες από αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή και 16% χαμηλότερο κίνδυνο να τις εκδηλώσουν, έχουν όσοι καταναλώνουν καφέ, σύμφωνα με την μελέτη «Crave» από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φραντζίσκο, που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Και μάλιστα όσοι συμμετείχαν στη μελέτη τις μέρες που κατανάλωναν καφέ, έκαναν χίλια βήματα παραπάνω, αλλά κοιμόντουσαν και 15 λεπτά λιγότερο.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα, που αλλάζουν αρκετά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον καφέ, ανέφερε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του «Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας» Λεωνίδας Πουλημένος. Γιατί καταναλώνουμε καφέ; γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε εναργέστεροι. Εγώ που ξενύχτησα την εφημερία δεν θα μπορούσα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου, αν δεν είχα καταναλώσει μία μεγάλη κούπα καφέ το πρωί, αναφέρει ο γνωστός καρδιολόγος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είθισται να θεωρείται πως ο καφές μπορεί να προκαλεί φτερουγίσματα και γενικά αρρυθμίες. 

Μικρότερη θνητότητα – μείωση κινδύνου για διαβήτη

«Τα περισσότερα από αυτά είναι αθώα, κάποια όμως μπορεί να σημαίνουν κάτι, και είναι από τις πιο συχνές αιτίες, που κάποιος μπορεί να έρθει στον καρδιολόγο για συμβουλή. Μάλιστα οι κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι όταν έχεις τέτοια φτερουγίσματα, τέτοιες αρρυθμίες να αποφεύγεις τον καφέ, γιατί μπορεί να σου δημιουργεί προβλήματα. Όμως αυτό δεν έχει αποδειχτεί πολύ καλά και από την άλλη μεριά έχουμε πλήθος μελετών, που μας δίνουν μικρότερη θνητότητα σε αυτούς που καταναλώνουν περισσότερο καφέ. Σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες ο καφές μπορεί να μειώνει και τον κίνδυνο για διαβήτη ή ακόμη και να κινητοποιεί τον οργανισμό για εντονότερη σωματική δραστηριότητα».

Στο ερώτημα για το αν οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή, που είναι η πιο συχνή αρρυθμία ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι καλό να αποφεύγουν τον καφέ ο κ. Πουλημένος απαντά: «Αν έχουν καλά ρυθμισμένη τη συχνότητα τους και ο καφές δεν τους χαλάει την καθημερινότητα, δηλαδή δεν τους προκαλεί ταχυκαρδίες, μπορούν να συνεχίσουν να πίνουν, φυσικά πάντα με μέτρο. Όσον αφορά τους ασθενείς με σοβαρότερο καρδιολογικό πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους, καθώς καμιά συνέντευξη, καμία ραδιοφωνική, τηλεοπτική ή ιντερνετική γνώση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό, που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και ασκεί την προσωποποιημένη ιατρική στον κάθε ασθενή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του».

Ανοίγει το πρώτο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο στο «Ασκληπιείο»

Σχετικά με το αν γίνεται μελέτη των αρρυθμιών στο «Ασκληπιείο», ο κύριος Πουλημένος λέει ότι πέρα από τον κλασσικό έλεγχο που διενεργείται ούτως ή άλλως σε αυτούς τους ασθενείς, πολύ σύντομα μέσω δωρεάς, θα εγκατασταθεί εξοπλισμός, προκειμένου να γίνονται εξελιγμένες ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες. «Δηλαδή πολύ σύντομα θα έχουμε το πρώτο δημόσιο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο στα νότια προάστια, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπήρχε σε όλο το νότιο τόξο, και ίσως το τελευταίο κενό για το ήδη πλήρως εξοπλισμένο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας». Και για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο, ο κ. Πουλημένος εξηγεί ότι εκεί γίνεται διάγνωση και θεραπεία αρρυθμιών, με επεμβατικό τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr