Τέθηκαν θέματα για την προοπτική και το μέλλον του ελληνικού Πανεπιστημίου
Εκδήλωση με θέμα «Το Πανεπιστήμιο στο μέλλον» διοργάνωσε χθες η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) με συντονίστρια την κ. Ισμήνη Κριάρη, τ. Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ομιλητές ήταν οι καθηγητές:
Χάρης Λαμπρόπουλος, Επ. Καθηγητής του Παν. Πατρών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της Κ.Ε.Ε.Ε. και Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων,
Ναπολέων Μαραβέγιας, τ. Αναπλ. Πρυτάνεως ΕΚΠΑ, π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Ματαράς, τ. Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Πατρών,
Γεώργιος Παναγιωτάκης, π. Πρύτανης του Παν. Πατρών,
Θεόδωρος Φορτσάκης, τ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ, τ. Βουλευτής και
Βασίλειος Διγαλάκης, π. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τ. Υφυπουργός Παιδείας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Τα θέματα της συζήτησης
Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών για το θέμα, ακολούθησε συζήτηση και τα κεντρικά θέματα που τέθηκαν για την προοπτική και το μέλλον του ελληνικού Πανεπιστημίου ήταν τα εξής:
- Μεγιστοποίηση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, δηλαδή τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ίδια τα ΑΕΙ-Ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης, τη δημιουργία ευέλικτου πλαισίου για προσέλκυση πόρων επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης καθώς και την ευελιξία στο σχεδιασμό και υλοποίηση Προγραμμάτων Σπουδών χωρίς έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά μετά από πιστοποίηση και αξιολόγηση από την ΕΘΑΑΕ
- Υποστελέχωση των Ιδρυμάτων και απελευθέρωση του πλαισίου διαχείρισης της Έρευνας και των διαδικασιών των ΕΛΚΕ, ελαχιστοποιώντας την γραφειοκρατία.
- Ενίσχυση του ρόλου των Συμβουλίων του Ιδρύματος και μετατροπή του σε συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό και ταυτόχρονα καθοριστικό για την προσέλκυση χρηματοδότησης (δωρεές, χορηγίες κλπ.) βάσει ετήσιων στόχων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ΕΘΑΑΕ. Μάλιστα σημαντικό είναι ο ρόλος του Συμβουλίου στον εσωτερικό έλεγχο (Εποπτεύουν τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου) αλλά και την Προβολή και εξωστρέφεια του Ιδρύματος.
- Brain Gain που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επαναπροσέλκυσης νέων επιστημόνων στη χώρα οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.
- Την δημιουργία πιο ανοιχτών Πανεπιστημίων στην κοινωνία και την υπενθύμιση σε αυτήν σε ότι αφορά το ρόλο τους στην εκπαίδευση, την έρευνα και στην ανάπτυξη.
- Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια σε μια ανάγκη ευέλικτου θεσμικού πλαισίου ώστε τα αυτά να ενισχύσουν την προώθηση της καινοτομίας και της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
- Θέματα Φοιτητικά που αφορούν κατά κύριο λόγο την είσοδο των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο πιθανώς σε δυο κύκλους σπουδών, την εναλλακτική ή επαγγελματική εκπαίδευση και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.