Πλεύρης – Δεν έφτασε ποτέ στο υπ. Υγείας η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

«Ξαφνικά, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι αναμονές για κλίνες ΜΕΘ έγιναν στην περίοδο Covid» είπε ο υπουργός Υγείας

Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, έτους 2022. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα και, δεν υπάρχει κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Μελέτες κι επί Τσίπρα»

Σημείωσε επίσης, ότι μελέτες υπήρχαν και το διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αυτή της 27ης/10/2016, για την πανδημία της Η1Ν1, με 196 θανάτους σε 434 κρούσματα που νοσηλεύονταν και με τη διαπίστωση ότι οι διασωληνωμένοι που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικά λιγότερα αποτελέσματα. Είχαν 16,9 περισσότερες πιθανότητες (να χάσουν τη ζωή τους) διαπίστωνε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για το 2015-16, ενώ η ίδια μελέτη για το διάστημα 2016-17, χωρίς πανδημία κόβιντ, αλλά με γρίπη, και με υπουργούς Ξανθό και Πολάκη, οι διασωληνωμένοι με σοβαρή γρίπη, εν αναμονή για κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικότερα φτωχότερα αποτελέσματα, είπε ο κ. Πλεύρης.

Πυρά για τις 550 ΜΕΘ

«Ξαφνικά, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι αναμονές για κλίνες ΜΕΘ έγιναν στην περίοδο κόβιντ» είπε ο υπουργός Υγείας που επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε 550 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες λειτουργούσαν οι 438, για μεγάλο διάστημα, διότι καθυστέρησε να τις στελεχώσει.

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι οι διαφορές των αστικών από τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν προέκυψε επί κόβιντ, ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιες νοσοκομειακές λοιμώξεις από την ΕΕ. «Αυτές τις παθογένειες του συστήματος, εάν δεν τις παραδεχθούμε, δεν θα τις αντιμετωπίσουμε ποτέ» τόνισε ο κ. Πλεύρης θυμίζοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα νοσοκομειακής λοίμωξης και μάλιστα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας.

Ξανθός: Αλχημείες της κυβέρνησης

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός μίλησε για ανακρίβειες και αλχημείες της κυβέρνησης η οποία προσθέτει στον αριθμό των ΜΕΘ τις κλίνες των ιδιωτικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, τις οποίες όμως τις αφαιρεί από τις κλίνες ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ρώτησε ευθέως ποιος και πότε από την κυβέρνηση έλαβε την επίμαχη μελέτη, είπε ότι το κοινό μέτωπο κατά της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και καλύτερα είναι να πει ο πρωθυπουργός «ήξερα και το υποτίμησα».

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr