Ο καφές κάνει καλό στην υγεία, κι αυτό είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο
Για πολλούς ανθρώπους ο καφές είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή αντιοξειδωτικών στην καθημερινή τους διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί.
Πράγματι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, ο καφές κάνει καλό στην υγεία, κι αυτό είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο.
Όμως, αν το παρακάνετε σε μερικά πράγματα, τότε όχι μόνο δε σας κάνει καλό, αλλά μπορεί και να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Δείτε μερικές συμβουλές για να απολαμβάνετε τον καφέ σας με πιο υγιεινό τρόπο:
α. Όχι καφεΐνη μετά τις 14:00
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που απολαμβάνουμε τον καφέ τόσο πολύ. Η καφεΐνη μάς δίνει ενεργειακή ώθηση και μας βοηθά να παραμείνουμε ξύπνιοι όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Όμως, αν πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά αλυσιδωτά προβλήματα.
Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να μην πίνετε καφέ προς το τέλος της ημέρας. Εάν θέλετε ή «πρέπει», τότε επιλέξτε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη.
β. Μη βάζετε πολλή ζάχαρη στον καφέ σας
Είναι πολύ εύκολο να μετατρέψετε τον καφέ σας σε κάτι εντελώς ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βάζετε ένα σωρό ζάχαρη, η οποία είναι αναμφισβήτητα το χειρότερο συστατικό στη σύγχρονη διατροφή.
Η ζάχαρη, κυρίως λόγω της υψηλής ποσότητας φρουκτόζης, μπορεί να συντελέσει αρνητικά σε πολλές σοβαρές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορεί να είναι η ζωή σας χωρίς γλυκαντικό στον καφέ σας, χρησιμοποιήστε στέβια (stevia).
γ. Επιλέξτε καλής ποιότητας καφέ, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας
Ακριβώς όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές, η ποιότητα ενός προϊόντος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας και το πώς καλλιεργήθηκε/αναπτύχθηκε.
Οι κόκκοι καφέ τείνουν να ψεκάζονται σε μεγάλο βαθμό με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και διάφορες τοξίνες, που ποτέ δεν προορίζονταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Γι’ αυτόν το λόγο να επιλέγετε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, όποτε είναι δυνατόν.
δ. Μη χρησιμοποιείτε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Το να βάζετε βάζετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας αντί για ζάχαρη μπορεί να φαίνεται μια καλή ιδέα, δεδομένου ότι έχουν λίγες θερμίδες. Όμως, τα επιστημονικά στοιχεία δεν συμφωνούν και τόσο με αυτό.
Πολλαπλές μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με διάφορα προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό μη βάζετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας.
Και πάλι, η στέβια είναι μια φυσική εναλλακτική λύση, αλλά το καλύτερο είναι να κάνετε μια προσπάθεια να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να συνηθίσει τη νέα πικρή γεύση, αλλά, αν το καταφέρετε, τότε μόνο να κερδίσετε θα έχετε.
ε. Βάλτε λίγη κανέλα στον καφέ σας
Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό, που ταιριάζει ιδιαίτερα καλά με τη γεύση του καφέ. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε διαβητικούς.
στ. Αποφύγετε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
Αν θέλετε γάλα στον καφέ σας, προτιμήστε ένα με πλήρη λιπαρά, κατά προτίμηση από αγελάδες. Μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
ζ. Προσθέστε λίγο κακάο στον καφέ σας
Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως το μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν θέλετε λίγη έξτρα γεύση στον καφέ σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή δόση από βιολογικής καλλιέργειας άγλυκο κακάο.
η. Προτιμήστε τον καφέ απόσταξης και ετοιμάστε τον χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο φίλτρο
Ο καφές που προμηθεύεστε μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως διτερπένια, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για να απαλλαγείτε από αυτές, απλώς χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο φίλτρο.
Ο φρέσκος καφές απόσταξης με χάρτινο φίλτρο αφαιρεί αποτελεσματικά όλα τα διτερπένια, αλλά αφήνει την καφεΐνη και τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες να φθάσουν στο φλιτζάνι σας.