Η ανακοίνωση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των εταιριών του κλάδου
Ο Λαρς Μίλερ θέλει να δημιουργήσει τα Starbucks της μαριχουάνας: μια αλυσίδα που θα προσφέρει όλη τη γκάμα προϊόντων που σχετίζονται με την κάνναβη.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα με το ίδιο επίπεδο ποιότητας σε όλη τη Γερμανία, κάτι που αποπνέει τον επαγγελματισμό ενός Apple Store», ανέφερε στους Financial Times, και έσπευσε να τονίσει ότι δεν πρόκειται «να είναι ένα καταγώγιο του οπίου».
Ο Μίλερ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Synbiotic, ενός κορυφαίου παίκτη στον αναδυόμενο τομέα κανναβινοειδών της Γερμανίας που επενδύει σε οτιδήποτε, από παραγωγούς έως ερευνητές και διανομείς. Είναι ένας κλάδος που γνωρίζει υψηλές και επικές αποδόσεις.
Το έναυσμα ήταν μια ανακοίνωση στα τέλη του περασμένου μήνα από τα τρία κόμματα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας ότι σχεδιάζουν να νομιμοποιήσουν την κάνναβη. Και μόνο η ανακοίνωση των προθέσεων ήταν αρκετή για διπλασιάσει την τιμή της μετοχής της Synbiotic.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, μέχρι στιγμής, οι ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν ασαφείς: λέει μόνο ότι θα επιτρέψει την «ελεγχόμενη πώληση μαριχουάνας σε ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε αδειοδοτημένα καταστήματα». Δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε χρονοδιάγραμμα για νομοθετική δράση.
Ωστόσο, το σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο που αλλάζει το παιχνίδι για την παγκόσμια επιχείρηση καλλιέργειας και πώλησης κάνναβης , κάτι που θα παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες που παίζουν με την απελευθέρωση της νομοθεσίας τους για τα ναρκωτικά.
«Όσον αφορά τον πληθυσμό, η Γερμανία θα γινόταν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που θα επέτρεπε την πώληση κάνναβης», δήλωσε ο Κονσταντίν φον ντερ Γκρέμπεν, διευθύνων σύμβουλος της Demecan, τοπικής παραγωγού. «Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς».
Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, η Γερμανία θα ενταχθεί σε μια ιδιαίτερα επιλεγμένη ομάδα χωρών που θα επιτρέψουν την εμπορική πώληση ψυχαγωγικής κάνναβης.
Αλλά για τους Γερμανούς εταίρους του συνασπισμού – το αριστερό SPD, το ελευθεριακό FDP και τους αντισυμβατικούς Πράσινους – η νομιμοποίηση ήταν μια άνευ λόγου, μια από τις λίγες αιτίες για τις οποίες μπορούσαν εύκολα να συμφωνήσουν.
Τα δημοσιονομικά επιχειρήματα έπαιξαν επίσης ρόλο. Η αποποινικοποίηση θα μπορούσε να αποφέρει καθαρό όφελος για το κράτος 4,7 δισ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 2,8 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και 1,36 δισ. ευρώ σε εξοικονόμηση αστυνομικών και νομικών δαπανών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Heinrich Heine του Ντίσελντορφ.
OT.gr Newsroom