Ενα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα του κόσμου έτοιμο να λειτουργήσει [Photos]

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Triton Knoll 857 μεγαβάτ βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αγγλίας και χρησιμοποιεί 90 ανεμογεννήτριες από τη δανική εταιρεία Vestas.

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σε ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα του κόσμου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η πλήρης λειτουργία του πάρκου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Triton Knoll 857 μεγαβάτ βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αγγλίας και χρησιμοποιεί 90 ανεμογεννήτριες από τη δανική εταιρεία Vestas.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η RWE τονίζει ότι το αιολικό πάρκο Triton Knoll θα παράγει «αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 800.000 σπιτιών κάθε χρόνο». Η επένδυση στο έργο ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η RWE έχει μερίδιο 59% στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Triton Knoll. Οι άλλοι ιδιοκτήτες της είναι οι Kansai Electric Power και J-Power, οι οποίες έχουν μερίδια 16% και 25%, αντίστοιχα. Η RWE είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.

Το Triton Knoll τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2021 και η τελευταία ανεμογεννήτρια του έργου εγκαταστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πάρκα μεγάλης κλίμακας στη Βόρεια Θάλασσα

Η Βόρεια Θάλασσα, όπου βρίσκεται το Triton Knoll, φιλοξενεί μια σειρά υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το πάρκο Hornsea One 1,2 γιγαβάτ, που βρίσκεται στα ύδατα ανοιχτά του Γιορκσάιρ και χρησιμοποιεί 174 τουρμπίνες.

Όσον αφορά το μέλλον, τα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τη Βόρεια Θάλασσα περιλαμβάνουν το αιολικό πάρκο Dogger Bank, το οποίο θα έχει συνολική ισχύ 3,6 GW μόλις ολοκληρωθεί. Η ανάπτυξη του έργου πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν 40 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε τον Ιανουάριο του 2020, στοχεύει σε 300 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ έχουν δρόμο να διανύσουν για να περιορίσουν την απόστασ με την Ευρώπη. Η πρώτη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση της Αμερικής, το αιολικό πάρκο Block Island των 30 μεγαβάτ στα ύδατα ανοιχτά του Ρόουντ Άιλαντ, άρχισε να λειτουργεί εμπορικά μόλις στα τέλη του 2016.

Η αλλαγή φαίνεται να έρχεται, ωστόσο. Τον Νοέμβριο εγκρίθηκε ένα έργο που ονομάστηκε «το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο εμπορικής κλίμακας των Ηνωμένων Πολιτειών».

OT.gr Newsroom