Ενεργειακή κρίση: Πάνω από τα 55 ευρώ η επιδότηση στο ρεύμα – Τα σενάρια για την επιστροφή του φόρου της βενζίνης

Μέχρι αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου οι κυβερνητικές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Χρήστος Κολώνας

Ζήτημα λίγων ωρών φαίνεται να είναι η κυβερνητική ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Οι πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να γνωστοποιούν αν όχι σήμερα, σίγουρα αύριο το πακέτο των μέτρων για την οικονομική ανακούφιση ευρείας ομάδας πολιτών.

Αυτά θα αφορούν στην αύξηση κατά τουλάχιστον 40% της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών για τον Απρίλιο με το μηνιαίο όφελος να διαμορφώνεται το λιγότερο στα 55 ευρώ από 39 ευρώ τον Μάρτιο.

Επίσης στα μέτρα ενεργειακής στήριξης συμπεριλαμβάνονται και η μείωση της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης μέσα από μηχανισμό που θα επιστρέφει σε οδηγούς Ι.Χ. και επαγγελματίες μέρος των φορο-εσόδων που ήταν υψηλότερα λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Τα καύσιμα κίνησης

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο ΟΤ στις 14 Μαρτίου και επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης μέσα από την επιστροφή μέρους των αυξημένων φορό- εσόδων που μπήκαν στα δημόσια ταμεία.

Ο ίδιος σημείωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτό θα γίνεται στην αντλία και με τρόπο που δεν θα είναι πολύπλοκος για τον καταναλωτή. Ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε οι δικαιούχοι να είναι ακόμη κι εκείνοι με εισοδήματα της τάξης των 25.000 με 30.000 ευρώ αλλά και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στα αρχικά σενάρια της κυβέρνησης ήταν τα πρόσθετα έσοδα να δοθούν υπό τη μορφή έξτρα επιδόματος σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

Η ανακοίνωση από τη γαλλική κυβέρνηση της επιδότησης της βενζίνης και του ντίζελ με 0,15 ευρώ το λίτρο για όλους τους πολίτες έδωσε την ιδέα της διαμόρφωσης ενός αντίστοιχου τρόπου οικονομικής ελάφρυνσης, όχι όλων των οδηγών αλλά συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών και νοικοκυριών υπό προϋποθέσεις.

Πηγές του ΟΤ θέλουν το οικονομικό επιτελείο αδυνατώντας να προχωρήσει σε επιδότηση της τιμής όπως ισχύει στη Γαλλία να οδηγείται στη λειτουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα είναι αυτόματα συνδεδεμένοι οι δικαιούχοι (όπως θα τους ορίσει). Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές είτε θα καταχωρούν τις αποδείξεις των βενζινάδικων και θα τους πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό το ποσό της έκπτωσης είτε θα μπορούν να τυπώνουν από την πλατφόρμα κουπόνι με το οποίο θα προσέρχονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων για την έκπτωση. Ωστόσο το τελευταίο σενάριο προϋποθέτει την αυτόματη μείωση του ποσού από το φόρο των καυσίμων που θα πρέπει να καταβάλουν οι πρατηριούχοι. Κάτι τέτοιο θεωρείται τεχνικά δύσκολο…

Το ηλεκτρικό ρεύμα

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση καταλήγει σε αύξηση της επιδότησης για τον Απρίλιο.

Πληροφορίες θέλουν το ύψος της ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να ξεπερνά τα επίπεδα των 55 ευρώ για τον Απρίλιο. Είναι αυξημένη πάνω από 40% σε σχέση με τον Μάρτιο οπότε και η επιδότηση ήταν της τάξης των 39 ευρώ.

Όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο η ενίσχυση θα δίνεται κλιμακωτά μέχρι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα υπάρχουν δύο επιδοτήσεις η μία για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και η δεύτερη για το κλιμάκιο από 151 μέχρι 300 κιλοβατώρες. Επίσης οι επιχορηγήσεις θα αφορούν τα τιμολόγια ρεύματος της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών. 

Υψηλότερη αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να είναι και η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα μη οικιακά τιμολόγια. Δηλαδή για τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις κλπ. Τον Μάρτιο η ενίσχυση ήταν στα 65 ευρώ/Μεγαβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου των νοικοκυριών για τον μήνα Απρίλιο. Αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους οικιακούς καταναλωτές αερίου να συνεχίζουν να λαμβάνουν ενίσχυση. Δεδομένη θεωρείται η συνέχιση της ενίσχυσης για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Το πακέτο της ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αφορά πάνω από 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα έσοδα προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων αλλά και από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Πηγή: ΟΤ

in.gr