Δημητριακά πρωινού, μερικά κριτήρια

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποια δημητριακά πρωινού να προμηθευτούμε. Υπάρχουν πολλά κριτήρια, τα πιο σπουδαία φρονώ είναι:-η ποσότητα των σακχάρων (αυτό που στην ετικέτα θα το δούμε ως “εκ των οποίων σάκχαρα”), τα οποία ας είναι λιγότερα από 18γρ/100γρ δημητριακών (αν πάσχετε από Σ. Διαβήτη επιδιώξτε ακόμα πιο χαμηλά σάκχαρα) -η ποσότητα αλατιού ή νατρίου (αν βλεπετε στην ετικέτα τη λέξη νάτριο κάντε έναν πολλαπλασιασμό x 2, το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού εκφράζει χονδρικά την ποσότητα αλατιού στο προϊόν), το νάτριο λοιπόν ας είναι λιγότερο από 700mg/ 100γρ δημητριακών -κι ένα extra tip: η ποσότητα φυτικών ινών, ας είναι πάνω από 10γρ/ 100γρ δημητριακών (εντάξει ο κανονισμός λέει ότι τρόφιμα πλούσια σε φυτ ίνες είναι αυτά που έχουν πάνω από 6γρ/100γρ προϊόντος, κι αυτό είναι μια αλήθεια, εφόσον όμως αναζητάτε προϊόν δημητριακών πλούσιο σε φυτικές ίνες ανατρέξτε σε αυτά που περιέχουν πάνω από 10γρ/ 100 γρ προϊόντος).

Δημήτρης Μπερτζελέτος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc, MEd