Ολοι κάνουν τα στραβά μάτια αλλά η Αστυνομία επανέρχεται στους ελέγχους καταγράφοντας ξανά τις παραβάσεις ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και νέες καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών
Ενα από τα πρώτα θύματα της πανδημίας στη χώρα ήταν και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην εστίαση, που θυσιάστηκε στον βωμό της γενικότερης πίεσης στον πληθυσμό από την τήρηση των πολλών περιοριστικών μέτρων που έφερε στην καθημερινότητά μας η επέλαση του κοροναϊού.
Η σχεδόν πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, λίγο πριν από την «εισβολή» της Covid-19 στις ζωές μας, στις αρχές της χειμερινής σεζόν 2019-2020 – με τα ΜΜΕ τότε να κάνουν λόγο για το φαινόμενο του «smirting» που είχε υιοθετηθεί και από τους Ελληνες, οι οποίοι καταλάμβαναν τα πεζοδρόμια έξω από τα μπαρ για να καπνίσουν και να κουβεντιάσουν (ή να φλερτάρουν) με άλλους θαμώνες – αποτελούσε την πιο έμπρακτη απόδειξη ότι «εφόσον θέλουμε, μπορούμε» να τηρούμε έναν νόμο, ο οποίος εφαρμοζόταν ήδη με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου, κόντρα στη γνωστή επωδό «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα».
Είναι κοινό μυστικό εδώ και αρκετούς μήνες, σε όσους συχνάζουν κυρίως σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος έχει πάει… περίπατο και πως, έπειτα από κάποια ώρα, όλοι κάνουν τα στραβά μάτια και το κάπνισμα πηγαίνει σύννεφο. Με λίγα λόγια, οι Ελληνες δεν σβήνουν το τσιγάρο ούτε με… νόμο.
Το θέμα έθιξε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας τα εξής: «Θα σας πω μια παράβαση, η οποία δυστυχώς υπάρχει, την έχουμε εντοπίσει και έχω ζητήσει από την Αστυνομία να εντείνει ξανά τους ελέγχους. Εχει ξεφύγει αρκετός κόσμος με το θέμα του τσιγάρου. Το έχω διαπιστώσει αλλά προφανώς η λύση δεν βρίσκεται στο να βγαίνει έξω τα βράδια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η Αστυνομία καταγράφει πλέον ξανά τις παραβάσεις για τη νομοθεσία του καπνίσματος και επανέρχεται στους ελέγχους.
Στα καταστήματα θα επανέλθουμε σε ελέγχους οι οποίοι δεν θα έχουν εξαγγελθεί και θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα». Μία ημέρα πριν, είχαν ξεκινήσει οι οργανωμένες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν και 25 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η ένταση αυτών των ελέγχων που προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγράφεται ήδη στους πρώτους μήνες του 2022. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έχουν διενεργηθεί ήδη 34.378 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 975 παραβάσεις, όταν για ολόκληρο το 2021 βεβαιώθηκαν 903 παραβάσεις, έπειτα από 79.000 ελέγχους και το 2020, 1.334 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα 51.542 ελέγχων των Αρχών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
O αρμόδιος υπουργός, λοιπόν, σημειώνει σχετικά με το ζήτημα στα «ΝΕΑ»: «Με τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, κάποιοι θεώρησαν ότι θα υπάρξει και χαλάρωση στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ας το ξεχάσουν. Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και για τους πολίτες η εφαρμογή του και αποτελεί μέρος της κοινωνικής στρατηγικής για την προστασία της ατομικής και δημόσιας Υγείας. Οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιούνται με σχέδιο και επαγγελματισμό φέρνουν αποτελέσματα. Εχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2022, 975 παραβάσεις. Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους το κάπνισμα. Είναι θέμα υγείας και πολιτισμού για όλους».
Τι λένε οι μαγαζάτορες
Την ένταση των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα στους χώρους εστίασης επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι του κλάδου. «Εδώ και ένα δίμηνο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για το κάπνισμα στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εμείς αυτό το βλέπουμε πάρα πολύ θετικά. Θεωρώ ότι είναι δίκαιο για τους πελάτες που δεν καπνίζουν να έχουν το δικαίωμα να μην αναγκάζονται να καπνίζουν παθητικά και να υπάρχει ο διαχωρισμός των καπνιστών και των μη καπνιστών, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας των καταστημάτων της εστίασης», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων BARECA (Bar, Restaurant, Café) Μάκης Ρούσσος και προσθέτει: «Προφανώς το έχω συζητήσει με πάρα πολλά μέλη, είμαι έξω στην πιάτσα, μιλάω με πολλούς και πολλοί το θέλουν αυτό. Είναι, όμως, άδικο κάποιοι να στηρίζουν το μέτρο και κάποιοι να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα και να μην τιμωρούνται. Γιατί μετά, όταν ένας πελάτης είναι θαμώνας σε ένα μαγαζί στο οποίο τηρείται το μέτρο και στο διπλανό μαγαζί δεν τηρείται αλλά για κάποιον λόγο δεν τιμωρείται ο ιδιοκτήτης, γίνεται άνισος ο ανταγωνισμός. Γιατί, ο πελάτης που καπνίζει θα επιλέξει να μπει σε έναν εσωτερικό χώρο στον οποίο δεν κρυώνει και μπορεί και να καπνίσει. Αρα, ο έλεγχος πρέπει να είναι καθολικός και να έχει και μια σταθερότητα. Δεν μπορεί σε μια περίοδο να πυκνώνουν οι έλεγχοι και μετά να αραιώνουν. Γιατί, καταλαβαίνετε, αυτό επαναφέρει την παρανομία. Δίπλα μας ακούμε συνέχεια για κόσμο που αρρωσταίνει, για καρκίνους, ε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια».
Το αμέσως προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επανέλθουν οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης γύρω από την αντικαπνιστική νομοθεσία από πλευράς πολιτείας ώστε να μη χαθεί το πολύτιμο κεκτημένο της τήρησης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Σαν ένα καμπανάκι υπενθύμισης τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών όσο και για τον σεβασμό στους νόμους του κράτους οι οποίοι δεν πρέπει, χάριν μιας συγκυρίας, να καταλήγουν κουρελόχαρτα.
in.gr