Εισηγήσεις, δρώμενα, ρητορικά αγωνίσματα, ταινίες μικρού μήκους, poster, εικαστικά έργα-φωτογραφίες, έντυπα, ψηφιακές εφαρμογές, κ.α.
Μεγάλο συνέδριο διοργάνωσε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία από την 1η έως και αύριο 6 Απριλίου σε όλα τα συγκροτήματα των Αρσακείων-Τοσιτσείων σχολείων, με θέμα «Πόλεις τού 21ου αιώνα: Προκλήσεις – Προσαρμογή – Ποιότητα».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σ αυτό εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την αισθητική της πόλης με τέσσερα Εργαστήρια Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής και Δημιουργικής Γραφής), τον συντονισμό των οποίων ανέλαβαν εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα Εργαστήρια αυτά έγιναν στα συγκροτήματα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, με υπεύθυνους για την λειτουργία τους καθηγητές των τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τού ΕΜΠ και των Πολυτεχνικών Σχολών Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, μαζί με αρχιτέκτονες και φοιτητές.
Παράλληλα όμως παρουσιάστηκαν διαδικτυακά εισηγήσεις και σχετικές εργασίες των μαθητών, ενώ στο συνέδριο συμμετείχαν νέοι από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία τής Αττικής.
Τι παρουσιάζεται στη διάρκεια του; Εισηγήσεις, δρώμενα, ρητορικά αγωνίσματα, ταινίες μικρού μήκους, poster, εικαστικά έργα-φωτογραφίες, έντυπα, ψηφιακές εφαρμογές, κ.α.
Συγκεκριμένα 500 μαθητές παρουσιάζουν 90 εργασίες, ενώ 18 πανεπιστημιακοί καθηγητές τους βοήθησαν και τους καθοδήγησαν σε όλη τη διάρκεια του έργου τους.
Το 8ο Παναρσακειακό μαθητικό συνέδριο έθεσε στο επίκεντρο τής μελέτης, τού προβληματισμού και τού διαλόγου μαθητών, εκπαιδευτικών και ειδικών έναν κοινό τόπο όπου όλοι ζούμε, δρούμε και υπάρχουμε, την σύγχρονη πόλη. Σκοπός τού συνεδρίου δε, ήταν είναι οι νέοι να προσεγγίσουν την πόλη τους ως έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται με την συνεχή αλληλεπίδραση περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, και πολιτών και να συνειδητοποιήσουν πώς η πόλη τούς διαμορφώνει και πώς εκείνοι καθορίζουν το μέλλον της.