Συναυλία αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου για το Πάσχα, έχει προγραμματιστεί συναυλία αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου, την Μεγάλη Δευτέρα (18/4/2022), στις 9.00 το βράδυ, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.

Η συναυλία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη και θα παρουσιάσει την προσφορά της τέχνης της μουσικής Υμνώντας Τον Κύριο. Η ευρωπαϊκή μουσική έχει να επιδείξει ολοκληρωμένα έργα αλλά και ύμνους της Ορθόδοξης εκκλησίας μέσα από την πολυφωνική ευρωπαϊκή μουσική.

Α΄Μέρος

“Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό”

Γιόζεφ Χάυντν

 “Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό” του Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809) είναι έργο οργανικής μουσικής – αμιγώς ορχηστρική σύνθεση χωρίς φωνητικά μέρη, γραμμένο το 1786 και η πρεμιέρα του δόθηκε την Μεγάλη Παρασκευή του ίδιου έτους. Αποτελείται από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες επάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στον Σταυρό: “Πάτερ, άφες αυτοίς…”, “Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση…”, “Γύναι, ίδε ο υιός σου…”, “Θεέ μου, Θεέ μου ίνα τί με εγκατέλειπες;”, “Διψώ”, “Τετέλεσται” και “Πάτερ, εις χείρας Σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου”. Οι σονάτες συνοδεύονται από μια εισαγωγή και καταλήγουν στο τελευταίο μέρος που τιτλοφορείται “Ο σεισμός”.

Ορχήστρα δωματίου και ένας ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης όπου θα ακουστούν τα τελευταία λόγια Του Κυρίου.

Β΄ Μέρος

Τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας

Θα ακουστούν από τον λυρικό τραγουδιστή Γιάννη Χριστόπουλο τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας.  Κατά τη διάρκεια των έργων και πάλι ο ηθοποιός – Λεωνίδας Κακούρης ως αφηγητής παρεμβαίνει με  κείμενα άρρηκτα συνδεδεμένα των ημερών

Τέλος θα ακουστούν από την όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα το ιντερμέτζο και από το έργο του Έντουαρτ Έλγκαρ το Νίμροντ με δύο κείμενα των Κώστα Βάρναλη και Γιάννη Ρίτσου.

Συντελεστές:

Στην αφήγηση ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης

Λυρικός Τραγουδιστής: Γιάννης Χριστόπουλος

Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Γ. Λεμπέσης

Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου