Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών

Δυσκολίες προδιαγράφει ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Βλάσσης Σιώμος, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην χώρα αν τελικά εκδηλωθούν.

Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα, υποστηρίζει ο Βλάσσης Σιώμος, αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ αλλά και επί χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πεντέλης που  συμμετείχε στις συσκέψεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Βριλησσίων και Πεντέλης.

Και επειδή ο συγκεκριμένος έχει συμβάλλει στην κατάσβεση πολλών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και μπορεί και διαβλέπει την κατάσταση στο πεδίο, οι προβλέψεις του τρομάζουν.

Αν επαληθευτεί θα μιλάμε για καλοκαιρινούς μήνες που θα πρέπει να υπάρχει η απόλυτη επαγρύπνηση και προετοιμασία.

Στις  συνεδριάσεις  των 2 Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, που διεξήχθησαν υπό τον Δήμαρχο Ξενοφώντα Μανιατογιάννη του Σ.Τ.Ο. Βριλησσίων και υπό τη Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά του Σ.Τ.Ο. Πεντέλης, έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα καθώς και για αυτά που είναι σε εξέλιξη για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Στη συνέχεια στα 2 Συντονιστικά Τοπικά Όργανα  εξετάσθηκαν τα θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, επισημάνθηκε η φετινή πολύ μεγάλη επικινδυνότητα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των τεράστιων συνεπειών των πρωτοφανών κακοκαιριών του φετινού χειμώνα.

Στις  συσκέψεις  συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των εθελοντών καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των 2 Δήμων.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος στις παρεμβάσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ακόμα καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και καλύτερη προετοιμασία στην πρόληψη και στη συνέχεια καλύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων δύσκολων καταστάσεων, γιατί η  επερχόμενη αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα.

Τέλος αφού ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τους Δημάρχους  Ξενοφώντα Μανιατογιάννη και Δήμητρα Κεχαγιά για την εξαιρετική συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν  στη λειτουργία του ΣΠΑΠ, υπογράμμισε την διαχρονικά άριστη συνεργασία του ΣΠΑΠ με όλους τους Δήμους -Μέλη, την Περιφέρεια Αττικής, το Πυροσβεστικό Σώμα τους Εθελοντές και όλους τους συναρμόδιους φορείς και τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι θα υπάρχει και φέτος αυτή η στενή συνεργασία  για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων δύσκολων καταστάσεων που θα προκύψουν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Χρήστος Ράπτης

in.gr