Ενεργειακή κρίση: Το ιταλικό δημόσιο περιορίζει τον κλιματισμό για εξοικονόμηση

Λιγότερη ψύξη το φετινό καλοκαίρι, για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας

Το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα είναι μακρύ και καυτό για τους Ιταλούς, με τα κλιματιστικά να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία στα δημόσια κτήρια καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο – λίγες εβδομάδες αφότου ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε θέσει ωμά το δίλημμα «ειρήνη ή κλιματιστικό».

Τα κλιματιστικά δεν θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από τη χλιαρή θερμοκρασία των 25-27 βαθμών τους θερμότερους μήνες του έτους, προβλέπει ο τροποποιημένος κανονισμός που τίθεται σε εφαρμογή τον Μάιο.

Τον χειμώνα, η ρύθμιση του θερμοστάτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 19-21 Κελσίου, μεταδίδει το Reuters από τη Ρώμη.

Οι μήνες κατά τους οποίους επιτρέπεται ο κλιματισμός και η θέρμανση ορίζονται από τις τοπικές αρχές, οι οποίες όμως δεν καθόριζαν επιτρεπόμενο εύρος θερμοκρασιών.

Εξάρτηση

Η Ιταλία εισάγει από τη Ρωσία το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί και αναζητά εναλλακτικές λύσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που τη συνοδεύει.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες εισαγωγής φυσικού αερίου από το Κογκό και την Αγκόλα.

Ο περιορισμός της χρήσης κλιματιστικών είναι μια λύση στην οποία είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

OT.gr Newsroom