Ιταλία: Μέχρι τα μέσα του 2023 σχεδιάζει να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο η Ιταλία

Σύντομα θα πρέπει να διακόψουμε τις εισαγωγές αερίου από την Ρωσία, δηλώνει ο ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης

Με στόχο την υπογραφή νέων συμφωνιών για την παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αγκόλα και το Κογκό ο ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρέμεινε αναγκαστικά στην Ρώμη, λόγω του ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Τσινγκολάνι αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της χώρας του -εντός του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου- στο ζωτικής σημασίας ενεργειακό θέμα.

«Κατά την άποψή μου, σύντομα θα πρέπει να διακόψουμε τις εισαγωγές αερίου από την Ρωσία. Είναι και ζήτημα ηθικό. Με τις ενεργειακές συναλλαγές, δίνουμε στην Μόσχα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Εμμέσως, δηλαδή, χρηματοδοτούμε τον πόλεμο», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπολογίζουμε ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα δυο τρίτα του φυσικού αερίου που χρειάζεται η χώρα μας. Η στρατηγική μας είναι να αντικαταστήσουμε τα 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που μας παρέχει η Ρωσία, με συμφωνίες που κλείνουμε με άλλες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες ηπείρους», πρόσθεσε.

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, θεωρώ ότι θα μπορέσομε να πετύχουμε μια σχεδόν ολική ανεξαρτησία από το αέριο της Μόσχας», ολοκλήρωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

OT.gr Newsroom