Οξεία ηπατίτιδα: «Δεν χρειάζεται πανικός» λέει η Παγώνη

Τρεις καθηγητές καθησυχάζουν τους γονείς

«Το ότι δεν υπάρχουν κρούσματα ακόμα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθουν» είπε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στην οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.

«Είναι μεγάλος αριθμός τα 190 παιδιά παγκοσμίως που έχουν νοσήσει. Υπήρξε και ο θάνατος ενός μικρού παιδιού», είπε ακόμη.

Συμβουλές προς τους γονείς

Ως προς τις οδηγίες για τους γονείς, η κ. Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Δεν χρειάζεται πανικός, η ηπατίτιδα είναι γνωστή σε εμάς. Αν το παιδί έχει κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετούς και διάρροια, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ο οποίος ξέρει και το ιστορικό για να αντιμετωπιστεί καταλλήλως η κατάσταση».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βασιλική Σπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η πληροφορία δίνει ένα επιπλέον άγχος στους γονείς. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα στους γονείς για το πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι που επί της ουσίας δεν το ξέρουμε. Γαστρεντερίτιδες υπάρχουν πολλές αυτή την περίοδο. Το δικό μου μήνυμα προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αν έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας, έκανε γνωστό ότι παρατηρείται έλλειψη σε μονάδες αίματος, όπως άλλωστε συμβαίνει μετά από περιόδους διακοπών, με τις ανάγκες για εθελοντική αιμοδοσία μετά το Πάσχα να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. «Ωστόσο αυτό ειδικά το Πάσχα υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση κι έτσι δεν υπήρχε μεγάλη έλλειψη. Το ευχάριστο είναι ότι η αιμοδοσία πλέον πέρασε στην προ κοροναϊού εποχή. Δεν υπάρχει η πίεση της περιόδου της πανδημίας», ανέφερε ακόμη.

Για τον κοροναϊό

Για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, με τους δύο σκληρούς δείκτες ωστόσο να μειώνονται, μίλησε επίσης η. Παγώνη.

«Κυκλοφορήσαμε χωρίς μάσκες όπως είδαμε, χαλαρώσαμε αρκετά. Ο κόσμος το είχε ανάγκη μετά από δυόμιση χρόνια», πρόσθεσε ακόμα.

in.gr