Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Μέσω του Gov.gr οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις εμπορίας και διακίνησης φυτικών σπόρων

Ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες

Ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή αυτοματοποίηση των υπηρεσιών του που συντελείται τα τρία τελευταία χρόνια κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με τη σχεδίαση και υλοποίηση μιας σειράς ψηφιακών υπηρεσιών προσβάσιμων μέσω της διαδικτυακής πύλης του ελληνικού κράτους (gov.gr).

Οι εν λόγω υπηρεσίες, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη εν λειτουργία ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, έχουν ως στόχο την απλοποίηση των συναλλαγών όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας, διακίνησης και καλλιέργειας σπόρων (Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών), καθώς τόσο οι αιτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι εγκρίσεις τους θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

«Διασφαλίζουμε την διαφάνεια και ταχύτητα των συναλλαγών στον τομέα των φυτικών σπόρων. Η ψηφιοποίηση αυτών των διαδικασιών ενισχύει περαιτέρω τα πρωτόκολλα ασφαλείας της χώρας στον τομέα της βιοποικιλότητας και των τροφίμων. Επιτρέποντάς μας να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα και να διασφαλίσουμε πως ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας θα παραμείνει συνυφασμένος με την παραγωγή ασφαλών και θρεπτικών προϊόντων. Ενώ, μας επιτρέπει και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων χρήσιμων για την αξιολόγηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής παραγωγής. Ιδιαίτερα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον όπου η διασφάλιση της επισιτιστικές επάρκειας της Ελλάδας αποτελεί άμεση προτεραιότητά του ΥΠΑΑΤ» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του στόχου που έθεσα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο ΥΠΑΑΤ, δηλαδή του οργανωτικού εκσυγχρονισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της λειτουργικής δομής του υπουργείου, ώστε να προσφέρουμε στους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα υπηρεσίες εύκολες, γρήγορες και απόλυτα διαφανείς».

Συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αφορούν τις παρακάτω διαδικασίες:

1. Αίτηση έγκρισης ενδοκοινοτικής απόκτησης (για φυτικά είδη και ποικιλίες μη εγγεγραμμένα στον εθνικό ή στους κοινοτικούς καταλόγους της ΕΕ).

Αίτηση που αφορά δραστηριότητες όπως η εμπορία σπόρων, η σποροπαραγωγή, η σπορά των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η έρευνα πάνω στους σπόρους κ.α. Πρόκειται για μια αίτηση που επιχειρήσεις παραγωγής και/ή εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητές, και ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΥπΑΑΤ, καθώς και τα Πανεπιστήμια υποχρεούνται να συμπληρώσουν για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού από τα κάτωθι καλλιεργούμενα φυτικά είδη:

– Φυτά μεγάλης καλλιέργειας

– Κηπευτικά

– Αρωματικά φαρμακευτικά

– Καλλωπιστικά

– Οπωροφόρα φυτά/ δέντρα

– Αμπέλι

2. Δήλωση εξαγωγής

Υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή/και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού κατά την εξαγωγή σε τρίτες χώρες πολλαπλασιαστικού υλικού εγχώριας παραγωγής, ενδοκοινοτικής απόκτησης ή εισαγόμενων από τρίτες χώρες και αφορά στα προαναφερθέντα φυτικά είδη.

3. Αίτηση έγκρισης αναπαραγωγής ποικιλίας καλλιεργούμενου φυτού μη εγγεγραμμένης στον εθνικό κατάλογο

Υποβάλλεται από επιχειρήσεις για την έγκριση αναπαραγωγής ποικιλιών (σποροπαραγωγή) που βρίσκονται υπό εγγραφή στον εθνικό κατάλογο καθώς και για ποικιλίες εγγεγραμμένες στον Κοινό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή σε Καταλόγους ποικιλιών τρίτων χωρών. Αφορά καλλιεργούμενα φυτικά είδη όπως:

– Φυτά μεγάλης καλλιέργειας

– Κηπευτικά

4. Αίτηση άδειας εμπορίας σπόρων σποράς ποικιλιών για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση εγγραφής σε αντίστοιχο κατάλογο ενός τουλάχιστον κράτους μέλους

Στην υποβολή της ανωτέρω αίτηση υποχρεώνονται επιχειρήσεις παραγωγής ή/και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού και επιζητούν την έγκριση:

* εμπορίας σπόρων σποράς για τη διενέργεια δοκιμών ποικιλιών φυτών μεγάλης καλλιέργειας που βρίσκονται υπό εγγραφή στον εθνικό κατάλογο της χώρας μας

* εμπορίας σπόρων σποράς ποικιλιών κηπευτικών ειδών που βρίσκονται υπό εγγραφή στον εθνικό κατάλογο της χώρας μας ή άλλων κρατών μελών της ΕΕ

5. Δήλωση προσωρινής διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού

Υποβάλλεται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, νόμιμα εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών (εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητικό έλεγχο σε σπόρους σποράς υπό επίσημη επίβλεψη, κλπ) στην Ελληνική επικράτεια χωρίς εγκατάσταση.

Αφορά στα κατωτέρω καλλιεργούμενα φυτικά είδη:

– Φυτά μεγάλης καλλιέργειας

– Κηπευτικά

– Αρωματικά φαρμακευτικά

– Καλλωπιστικά

– Οπωροφόρα φυτά/ δέντρα

– Αμπέλι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

in.gr