Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανώμαλη προσγείωση στις 840 μονάδες

H πτωτική κίνηση πλέον είναι σχεδόν καθολική

Μνήμες των δύσκολων ημερών της δεκαετούς ελληνικής κρίσης ξυπνά σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτήν τη φορά όμως με καταλύτες που έρχονται από τη διεθνή σκηνή. Ο γενικός δείκτης κινείται πλέον στη ζώνη των 840 μονάδων, με απώλειες 2,88% και τον τζίρο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

H πτωτική κίνηση πλέον είναι σχεδόν καθολική, παρά τις προσπάθειες του δεικτοβαρούς ΟΤΕ να κρατήσει κάποιες άμυνες στις γενικευμένες πωλήσεις. Όμως οι επόμενες ημέρες αναμένεται να δοκιμαστούν και οι τίτλοι που κράτησαν κάποιο “χαρακτήρα” τις τελευταίες ημέρες, καθώς λαμβάνει χώρα μια μεγάλη διόρθωση αποτιμήσεων με βάση τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Οι νέες αυτές εκτιμήσεις σαφώς είναι χειρότερες από την αίσθηση που επικρατούσε πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αύξηση του κόστους του χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες θα συμπιέσει εκ νέου τα περιθώρια κέρδη των επιχειρήσεων. Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά είχε βάλει πλώρη για την αποκατάσταση των δίκαιων επιπέδων μετά από μία δεκαετία… Οδύσσειας.

Έτσι σε επίπεδο τίτλων, η Πειραιώς σημειώνει πτώση 8,82%, με την Jumbo να είναι στο -6,01%. Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίος, Eurobank, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη 2,83%. Και ο ΟΠΑΠ με το +0,67% προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα.

OT.gr Newsroom