Ευλογιά των πιθήκων: «Μπορεί να προσβάλει τους πάντες» λέει ο ΕΟΔΥ – Οι τρόποι μετάδοσης

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

α. Στενή προσωπική επαφή

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή. 

Σε συμφωνία για κοινές προμήθειες εμβολίων και φαρμάκων κατέληξε η ΕΕ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για κοινές προμήθειες ενός εμβολίου και ενός αντιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Σουηδίας αρμόδιος για τους εμβολιασμούς.

«Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίστηκε ότι θα αγοράσουμε τόσο το εμβόλιο όσο και την αντιική αγωγή» είπε ο συντονιστής εμβολιασμού, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί το εμβόλιο Imvanex της Bavarian Nordic, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη συγγενική ασθένεια της ευλογιάς, καθώς και το αντιικό φάρμακο τεκοβιριμάτη της αμερικανικής Siga Technologies.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμα υπογράψει συμβόλαια με τις δύο εταιρείες, είπε ο Μπέργκστρομ.

«Θα προχωρήσει όμως γρήγορα. Το συμβόλαιο πρέπει να είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα και ίσως κάποιες περιορισμένες παραδόσεις ακολουθήσουν τον Αύγουστο» πρόσθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για προμήθεια εμβολίων, τα οποία όμως δεν προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις στενές επαφές ασθενών.

Η Ελλάδα ήδη διαθέτει απόθεμα του εμβολίου της ευλογιάς, δήλωσε την Πέμπτη στο in.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Για την ώρα έχουμε εμβόλια κατά της ευλογιάς, που παρέχουν κάποια προστασία. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για το ειδικό εμβόλιο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και  παραμένουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό CDC και τις άλλες χώρες, για να κινηθούμε ανάλογα».

Περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και Αμερική, στην πρώτη επιδημία ευλογιάς των πιθήκων εκτός της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα. Μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι απίθανο να προκαλέσει νέα πανδημία.

Το εμβόλιο Imvanex έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων, ενώ στην Ευρώπη έχει λάβει άδεια μόνο για την ευλογιά αλλά χρησιμοποιείται «off label» και για την ευλογιά των πιθήκων.

Το αντιικό τεκοβιριμάτη είναι σχεδιασμένο να μπλοκάρει την έξοδο του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα και είναι το πρώτο αντιικό για την αντιμετώπιση ιών στην ομάδα της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων.

in.gr