Κοροναϊός: Συναγερμός από χιλιάδες επαναμολύνσεις και εκτόξευση των νοσηλειών – Προ των πυλών νέο επιδημικό κύμα

Ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για ένα νέο επιδημικό κύμα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν από τους πολίτες να φορούν μάσκες σε χώρους με συνωστισμό

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και κυρίως οι χιλιάδες επαναμολύνσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες αλλά και η εκτόξευση στον αριθμό των νοσηλειών.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 216 (ημερήσια μεταβολή -2.7%) ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 183 ασθενείς.

Όμως, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι οι επαναλοιμώξεις οι οποίες αυξάνονται ραγδαία.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες, , δηλαδή από 20 έως 26 Ιουνίου, καταγράφηκαν 11.749 επαναμολύνσεις.

Πρόκειται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό, αφού γίνεται πλέον σαφές πως άπαντες είναι εκτεθειμένοι κοροναϊό την ώρα μάλιστα που όλα τα μέτρα έχουν πάει… περίπατο.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκαν 9.294 νέες μολύνσεις , ωστόσο τα Σαββατοκύριακα τα κρούσματα είναι σταθερά μειωμένα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Φόβοι για νέο επιδημικό κύμα

Ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για ένα νέο επιδημικό κύμα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν από τους πολίτες να φορούν μάσκες σε χώρους με συνωστισμό.

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους.

Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων. 

Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Ανήσυχος για την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος κοροναϊού είχε εμφανιστεί και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης, που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σοφή και υπεύθυνη απόφαση την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ). «Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο» κατέληξε. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό.

«Ο εξωτερικός χώρος δεν προστατεύει από έναν ιό, που διαφεύγει της ανοσίας. Απαιτείται χρήση μάσκας στον συγχρωτισμό, αύξηση των τεστ, αύξηση της ιχνηλάτησης και, κυρίως, αύξηση στην αλληλούχιση των δειγμάτων, για να δούμε αν πρόκειται για τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Τέλος χρειάζεται να γίνει η 4η δόση του εμβολίου όσο πιο νωρίς γίνεται» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η επιδημία δεν έχει τελειώσει – Επάλληλα επιδημικά κύματα»

Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι σαφές και το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δυο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

in.gr