Γιαννακός: Υψηλός ο αριθμός των νοσηλευομένων με κοροναϊό – Απαραίτητη η μάσκα και η ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Ο Γιαννακός σημειώνει ότι ο Αύγουστος ως «ο μήνας με τους περισσότερους παραθεριστές, τις περισσότερες εκδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο σφοδρο κύμα κοροναϊού φθινόπωρο και χειμώνα»

Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός παρά την μικρή πτώση των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία, προειδοποιεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. Συνιστά μεγάλη προσοχή, χρήση μάσκας και ζητά ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

«Είναι πολύ επικίνδυνη η αντίληψη που τείνει να επικρατήσει ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη» αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννακός, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «φοράει κάποιος μάσκα και τον  κοιτάνε περίεργα. Εκεί φθάσαμε. Επικράτησαν οι αδιάφοροι της μάσκας».

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Μελετώντας τις διαδρομές του σε μια ορχήστρα

Όπως επισημαίνει ο Αύγουστος ως «ο μήνας με τους περισσότερους παραθεριστές, τις περισσότερες εκδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο σφοδρο κύμα κοροναϊού φθινόπωρο και χειμώνα».

Κανένας εφησυχασμός

Τονίζει δε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε «ελαφρώς λιγότερους νοσηλευόμενους ασθενείς στα νοσοκομεία με κοροναϊό σε σχέση με τη περασμένη εβδομάδα δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».

«Προσέχουμε και φοράμε μάσκα» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακός και προσθέτει «κάνουμε τεστ και εάν είμαστε θετικοί μένουμε σε καραντίνα. Δεν συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς μάσκα».

«Σήμερα στα Νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.609 ασθενείς με κοροναϊό σε απλές κλίνες στις 4.487 κλίνες που διατίθονται συνολικά» αναφέρει και σημειώνει ότι «την περασμένη εβδομάδα 25/7 νοσηλευόνταν 2.766 ασθενείς στις 4.496 κλίνες συνολικά που διατίθονταν. Μικρή πτώση, αλλά υψηλός αριθμός για Αύγουστο».

Δεν είναι φυσιολογικό για Αύγουστο

Όπως λέει «δεν είναι φυσιολογικό τον Αύγουστο τα  νοσοκομεία  να  δεσμεύουν πάνω από 100 κλίνες για περιστατικά κοροναϊόκαι να  έχουν γεμάτες  τρείς και τέσσερις κλινικές.  Όλα αυτά σε βάρος των non covid-19  περιστατικών».

Δίνει δε και συγκεκριμένα παραδείγματα: Στο νοσοκομείο Σωτηρία νοσηλεύονται 126 ασθενείς με κοροναϊό, στον Ευαγγελισμό 99, στο Αττικό 78, στον Ερυθρό 78, στο ΑΧΕΠΑ 96, στο Παπαγεωργίου 90, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 72, Ρίο 70  κ.λ.π.

Αύξηση νοσηλευομένων στις ΜΕΘ

Όπως σημειώνει ο Γιαννακός «στις ΜΕΘ παρατηρείται μια μικρή αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό σε σχέση με τη περασμένη εβδομάδα  σε  διαχειρίσιμα  επίπεδα. Συγκεκριμένα σήμερα νοσηλεύονται 147 ασθενείς με κορωναϊό στις ΜΕΘ, στις 273 κλίνες που διατίθονται συνολικά».

Τονίζει δε ότι «στις 25/7 νοσηλευόνταν 135 ασθενείς με κορωναϊό στις ΜΕΘ, στις 259 κλίνες που διατίθονταν συνολικά για περιστατικά κοροναϊού».

Πολλοί οι θάνατοι για καλοκαίρι

Όπως αναφέρει θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ότι οι θάνατοι είναι πολλοί για καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα  αντέξουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τόσες ελλείψεις προσωπικού».

Κλείνοντας σημειώνει ότι «λιγοστέψαμε κατά 10.000 εφέτος. Συνεχίζονται οι άδικες αναστολές εργασίας που δεν μπορούν πια να εξηγηθούν επιστημονικά» και επαναλαμβάνει την ανάγκη για μέτρα αυτοπροστασίας και χρήση μάσκας.

in.gr