Ζήτημα άμεσης συνάντησης της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης

Το ζήτημα άμεσης συνάντησης των 13 περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα καίρια οικονομικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης -όπως επίσης και σημαντικά θεσμικά τέτοια-, έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), 31 Αυγούστου.

Ο περιφερειάρχης, κατά την παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κεντρικό σύστημα δεν θέλει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση -εκτίμηση, συνέχισε ο Π. Νίκας, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι “παρά τις κατά καιρούς σχετικές εξαγγελίες, όχι μόνο δεν καταργείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά αντίθετα τα υπουργεία συνεχώς, είτε ενισχύουν τις υφιστάμενες περιφερειακές υπηρεσίες τους, είτε δημιουργούν νέες”.

“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης «ένα πουκάμισο αδειανό»” επισήμανε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται οπωσδήποτε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας”.

Τέλος, ο Π. Νίκας διατύπωσε την θέση ότι κρίνεται αναγκαία μια αλλαγή του πλαισίου που διέπει το ποσοστό του 1% από τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες διαχειρίζονται τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα μέσω του συγκεκριμένου πόρου να χρηματοδοτούνται υποδομές έργων πολιτισμού.