Μουσείο Καρδιολογίας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν παλαιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εκθέματα δίσκων ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών.

Η Καρδιολογία αποκτά το δικό της μουσείο χάρη στην προσφορά μελών Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ύστερα από συνεχή προσπάθεια μιας πενταετίας το μουσείο Καρδιολογίας ανοίγει τις πύλες του σε έναν καλαίσθητο χώρο στα Ιλίσια.

Το μουσείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι το αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων, από το 2017 έως  και σήμερα, με στόχο να συγκεντρωθούν σε έναν καλαίσθητο χώρο αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών που χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο χώρο της καρδιολογίας, κυρίως, και δευτερευόντως της αγγειο/καρδιο-χειρουργικής.

Διαβάστε επίσης: Δόμνα Μιχαηλίδου: Η «πρώτη αγκαλιά» αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού, αλλά και εκείνου που θα την δώσει

Τα εκθέματα του μουσείου

Στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν παλαιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εκθέματα δίσκων ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών.

Επίσης εκτίθενται υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων όπως είναι μπαλόνια και μεταλλικές προθέσεις (stents), την αγγειοπλαστική των καρωτίδων και των αρτηριών των κάτω άκρων, συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της καρδιάς όπως εξειδικευμένες «ομπρέλες» για προβλήματα στα διαφράγματα των κοιλοτήτων της καρδιάς, γεννήτριες βηματοδοτών για αντιμετώπιση αρρυθμιών, και τέλος υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας του αίματος καθώς και συνθετικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις. 

Η πρωτογενής μορφή του μουσείου της ΕΚΕ δημιουργήθηκε στη διάρκεια της Προεδρίας του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της EKE που συνταξιοδοτήθηκαν.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολουθώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην ΕΚΕ το 2020 επί προεδρίας του Καθηγητή κ. Γουδέβενου.

Στη τελική του μορφή περιλαμβάνει δωρεές από τη βιομηχανία όπως της εταιρίας ΨΗΜΙΤΗ. Στην κατοχή της ΕΚΕ υπάρχουν και πολλές δερματόδετες εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων που αφορούν την Καρδιολογία.

Την ξενάγηση των παρευρισκομένων στο μουσείο καθώς και την παρουσίαση των εκθεμάτων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Κανακάκης. 

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2022

«Χρησιμοποιούμε την καρδιά για την ανθρωπότητα, το περιβάλλον και τον Άνθρωπο», το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς

Παράλληλα με την παρουσίαση του μουσείου οι ομιλητές στη Συνέντευξη Τύπου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους εκπροσώπους του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Το κύριο μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου 2022) είναι το «USE HEART FOR EVERY HEART», αποτελώντας μια ευκαιρία για τον καθένα να σκεφτεί πώς να χρησιμοποιήσει καλύτερα την καρδιά για την ανθρωπότητα, τη φύση και πολύ περισσότερο για τον κάθε άνθρωπο. Η αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου, άλλωστε, είναι κάτι που αφορά κάθε καρδιά που χτυπά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην αξία της πρόληψης, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν το πιο σημαντικό  πρόβλημα δημόσιας υγείας σε σχέση με όλα τα άλλα χρόνια νοσήματα, έχουν μεγάλη επίπτωση στο γενικό πληθυσμό και αποτελούν αριθμητικά την πιο σημαντική αιτία θανάτων, νοσηρότητας και αναπηρίας.

Αναδείχτηκε επίσης η σημαντική υλικοτεχνική εξέλιξη που παρουσιάζει η Καρδιολογία, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.

Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Διευθυντής στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κ. Ιωάννης Κανακάκης, και ο τέως Πρόεδρος της ΕΚΕ, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Ιωάννης Γουδέβενος. Ομιλία εστάλη από τον  Αντιπρόεδρο της ΕΚΕ, Καθηγητή Καρδιολογίας και Κοσμήτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιο Κοχιαδάκη.

in.gr