Σύσκεψη για τα εγκαταλελειμμένα και ανεπιτήρητα ιπποειδή σε 3 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το πρόβλημα που δημιουργείται σε τρεις τουλάχιστον Περιφερειακές Ενότητες από τα εγκαταλελειμμένα και ανεπιτήρητα ιπποειδή αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χτες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των διευθυντών Κτηνιατρικής των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.

Οπως γνωστοποιήθηκε στην εν λόγω σύσκεψη, έχουν καταγραφεί περί τα 70 ανεπιτήρητα ιπποειδή στην Π.Ε. Κορινθίας και περί τα 50 σε κάθε μία από τις Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας, τα οποία πέρα από ζημιές που προκαλούν σε καλλιέργειες αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης δρομολογήθηκε η διαδικασία για την διενέργεια τριων διαγωνισμών -ένας για την κάθε μία από τις πιο πάνω Π.Ε.- για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες με σταυλικές εγκαταστάσεις προκειμένου να φιλοξενούνται σε αυτές τα εν λόγω ανεπιτήρητα ζώα. Θα υπάρχει πρόβλεψη διάθεσης 1.000 ευρώ ετησίως για την διατροφή των ιπποειδών καθώς και πίστωσης για την κτηνιατρική τους φροντίδα.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς όπως και στα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, η αρμοδιότητα κατά νόμο ανήκει στους κατά τόπους δήμους, υπό την εποπτεία των οικείων Διευθύνσεων Κτηνιατρικής.