Πάνω από 200 φάλαινες-πιλότοι πέθαναν σε απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικό

Η διάσωσή τους είχε τραγικό τέλος

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση για τους μαζικούς θανάτους φαλαινών στη Νέα Ζηλανδία που μετρά 455 απώλειες σε λίγες μέρες.

Η Υπηρεσία Προστασίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως 240 φάλαινες-πιλότοι που είχαν προσαράξει στο απομακρυσμένο νησί Πιτ πέθαναν, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους άλλες 215 φάλαινες σε παραλία του κοντινού νησιού Τσάθαμ.

Γιατί προχώρησαν σε ευθανασία

Ο Dave Lundquist, θαλάσσιος τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι τη Δευτέρα μια τεχνική ομάδα αξιολόγησε την κατάσταση και έκανε ευθανασία στις επιζώσες φάλαινες.

«Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται ποτέ εύκολα, αλλά σε περιπτώσεις σαν κι αυτή, είναι η πιο ευγενής επιλογή» είπε ο Lundquist και εξήγησε πως η περιοχή βρίθει καρχαριών και ήταν επικίνδυνη μία επιχείρηση διάσωσης τόσο για τις φάλαινες όσο και για τους διασώστες.

Ο Daren Grover, γενικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Project Jonah, η οποία ασχολείται με τις εγκλωβισμένες φάλαινες, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή για να βοηθήσουν στην ανέλκυση.

in.gr