Τα βήματα για την σύνταξη Τεχνικού Προγράμματος και προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2023 σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα

Αναλυτικά τα βήματα για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2023 εξετάστηκαν στην υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν -δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης- οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, αρμόδιοι θεματικοί ομόλογοί τους, όπως επίσης υπηρεσιακά στελέχη από τις Διευθύνσεις Οικονομικών, Τεχνικών Εργων.

Οπως τονίστηκε, όσον αφορά στην κατάρτιση του νέου Τεχνικού Προγράμματος, θα υπάρξουν συγκεκριμένα στάδια προκειμένου αυτό να έλθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 28 τρέχοντος Νοεμβρίου. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί, στη συνέχεια, και για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου ο οποίος θα αποτελέσει μοναδικό θέμα συζήτησης σε ειδική συνεδρίαση του σώματος την Δευτέρα 19 του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στη σημερινή σύσκεψη, επισήμανε όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα ότι προωθούνται τα συνεχιζόμενα έργα, ενώ όσα δεν σημειώνουν πρόοδο θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι δυνατόν να έχουν εξέλιξη -κι αν αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία, οι πιστώσεις να κατευθυνθούν σε άλλα έργα.

Τόνισε παράλληλα, ότι στα νέα έργα που θα προταθούν, προηγούνται οι ασφαλτοστρώσεις και οι διαγραμμίσεις, με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Ακόμα, ο Π. Νίκας ζήτησε να υπάρξει έλεγχος και εισήγηση σχετικά με τον οδοφωτισμό, όσον αφορά στον αριθμό των λαμπτήρων -προκειμένου να είναι όλοι led, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε ακόμα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες να είναι έτοιμες για τη δημοπράτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έργων οδικής ασφάλειας με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 20 εκ ευρώ -μεταξύ των οποίων οι κόμβοι στην Κορινθία, η σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο “Μορέας”, όπως και σημαντικές παρεμβάσεις στα οδικά δίκτυα της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Τόνισε δε ότι υπάρχει γενική βελτίωση του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που φθάνει στο 30% “και αυτό πρέπει να πιστωθεί και στις Τεχνικές Υπηρεσίες” όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Π. Νίκας.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2023, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για την σίτιση μαθητών των Ειδικών Σχολείων όπως και των νηπίων στα Νηπιαγωγεία -για όσες από αυτές τις δομές δεν έχουν ενταχθεί στο κεντρικό πρόγραμμα- καθώς η αρμοδιότητα αυτή περνά στις Περιφέρειες.