Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Έως τον Ιούνιο του 2023 παρατείνεται η μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Eξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ
Στην αιτιολογική έκθεση αναγνωρίζεται η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία «σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή της τρέχουσας περιόδου, δημιουργεί προβλήματα στη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών και συνακόλουθα στην επάρκεια σε γεωργικά προϊόντα, με αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική οικονομία της χώρας».
Έτσι, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες της χώρας, το προτεινόμενο άρθρο δίνει παράταση έως την 30ή Ιουνίου 2023 στη δυνατότητα των εργοδοτών να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους, προκειμένου να μετακαλέσουν πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Η διάταξη
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, στο άρθρο 2 προβλέπεται:
«1. Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 30 Ιουνίου 2023, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία. Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που τους έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα) του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).».