PFAS (ή υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), μπλέξαμε με γλωσσοδέτες..

Δημήτρης Μπερτζελέτος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc, MEd

PFAS (ή υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες)

Πρόκειται για χημικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε
ένα μεγάλο φάσμα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (βιομηχανίες, υφασματουργία, πυρόσβεση, προϊόντα οικ. χρήσης, επεξεργασία τροφίμων, αντικολλητικά σκεύη κουζίνας, υλικά κατασκευής, ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα κα).

Ένα εύλογο ερώτημα είναι τι προκαλούν στην υγεία του ανθρώπου;
Δε γνωρίζουμε πλήρως τους μηχανισμούς με τους οποίους επιδρούν (κακό αυτό). Μιλάμε σίγουρα για 4700 διαφορετικά PFAS.
Υπάρχουν πάντως συνδέσεις των PFAS (χωρίς ακόμα διαλευκασμένα επιστημονικά συμπεράσματα) με υπογονιμότητα, παχυσαρκία, παθήσεις του θυρεοειδούς, ορμονικές δυσλειτουργίες, διάφορα είδη καρκίνων..


Άλλο ένα κακό πάντως είναι ότι τα PFAS βρίσκονται παντού (βιομηχανία, καταναλωτικά προϊοντα, περιβάλλον, υποδομές απορριμμάτων) και σίγουρα υπάρχει ανθρώπινη έκθεση που μεταφέρεται και σε βρέφη (μητρικό γάλα, βρεφικό γάλα κλπ).


Ένα ακόμα μεγαλύτερο κακό είναι ότι πρόκειται για ουσίες που αντέχουν στο χρόνο (μα γι’ αυτό φτιάχτηκαν)..

# #
# #

#nutribertz #pfas
#efsa #nonstick
#διαιτολόγος_τρίπολη