Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και στην Αττική

Αναλυτική πρόγνωση για τις περιοχές που θα σαρώσει η κακοκαιρία

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού προχώρησε η ΕΜΥ, καθώς φαίνεται ότι το κύμα κακοκαιρίας που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή θα επηρεάσει και την Αττική με ισχυρές βροχές.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Πέμπτη (16-03-2023) και αύριο Παρασκευή (17-03-2023), προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Πέμπτη (16-03-2023)
α) μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
β) κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
γ) από το απόγευμα στην Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα.
δ) από το βράδυ στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική και την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Β. Την Παρασκευή (17-03-2023)
α) στην Κρήτη, όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το πρωί του Σαββάτου (18-03-2023)
β) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και την κεντρική και την ανατολική Στερεά.
γ) μέχρι το μεσημέρι στην Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.
δ) μέχρι το απόγευμα στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Ειδικά για την Αττική, θα επηρεαστεί πρόσκαιρα από ισχυρές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής

Η πρόβλεψη του meteo

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16/03 και της Παρασκευής 17/03 σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά με τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Αιτία για αυτή την διάρκεια και ένταση των φαινομένων είναι η σχετικά αργή κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από το Ανατολικό Αιγαίο προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία την Πέμπτη

Πιο αναλυτικά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης  αναμένονται:

– Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα του Αιγαίου, ενώ βροχές αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά πεδινά τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται πιο τοπικές και πρόσκαιρες βροχές.

– Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα του Ανατολικού και Νοτίου Αιγαίου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

– Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ τοπικά στη βόρεια χώρα χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα.

– Οι άνεμοι γενικά βόρειοι έως 6-7 μποφόρ.

– Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και νότια.

– Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Σύνταξη ΙΝ

in.gr