Υπογραφή συμβάσεων έργων άνω του 1 εκ ευρώ στη Μεσσηνία από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Συμβάσεις έργων στη Μεσσηνία, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας , στην Καλαμάτα, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο το χρησιδάνειο για την παραχώρηση, από την Περιφέρεια στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, της χρήσης του χώρου των 60 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της στην Μπιρμπίτα για την προσωρινή στέγαση των ρομά που διαβιούν στην πόλη της Καλαμάτας, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε -με αφορμή την διεξαγωγή χθες, στην Καλαμάτα, της διεθνούς συνάντησης στίβου “Παπαφλέσσεια”- στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ίδιας, του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, προκειμένου να συνδράμουν οικονομικά την διοργάνωση της εν λόγω διεθνούς συνάντησης στίβου για την διετία 2022 – 2023, με την Περιφέρεια να διαθέτει τις 60.000 από τα συνολικά 103.000 ευρώ του σχετικού προϋπολογισμού.

Ακομα, επισήμανε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας όσον αφορά στις αθλητικές υποδομές, τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στο σύνολο των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνοντας σειρά έργων που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε δημοπρατούνται άμεσα.

ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ

Αναφερόμενος, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο χρησιδάνειο της Περιφέρειας στον Δήμο Καλαμάτας των 60 στρεμμάτων στην Μπιρμπίτα, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” η διαχείριση του θέματος των ρομά ανήκει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και στις ενέργειες που θα δρομολογήσει για την απελευθέρωση της περιοχής της Αγίας Τριάδας -“όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, όπως και οικονομικά εφόσον προκύψει η ανάγκη” όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει και η πολιτεία να συμβάλει επίσης στην επίλυση αυτού του κοινωνικού ζητήματος.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια εφόσον της ζητηθεί θα συνδράμει τον Δήμο Καλαμάτας προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε πρόσφατα με την υδροδότηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του δήμου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τις ενέργειές του και δήλωσε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει διαδικασίες για το θέμα των ρομά στην Αγία Τριάδα, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3, 2 εκ ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την δημιουργία της υποδομής στην Μπιρμπίτα.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Οι συνολικά 12 συμβάσεις που υπογράφηκαν από τον Π. Νίκα απόψε, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, περιελάμβαναν τρεις προγραμματικές μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και α) του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Περιφερειακού Ταμείου,προϋπολογισμού 275.000 ευρώ για την διαμόρφωση και βελτίωση του συνδετήριου δρόμου του αρχαιολογικού χώρου της Ικλαινας με το οδικό δίκτυο, β) του Δήμου Τριφυλίας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, για βελτιώσεις και ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάλης και γ) του Δήμου Καλαμάτας και του Α.Ο. Σπερχογείας, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ, για εργασίες ανάπλασης και βελτίωσης των αποδυτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου στο γήπεδο Σπερχογείας.

Υπέγραψε επίσης ο περιφερειάρχης Π. Νϊκας τροποποίηση της με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας για την προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο Ελαίας – Καλού Νερού, η οποία αφορά σε 20.000 ευρώ επιπλέον για την περίφραξη της εν λόγω αθλητικής υποδομής.

Υπογράφηκε επίσης από τον περιφερειάρχη σύμβαση 26.600 ευρώ για συμπληρωματικές εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας, το οποίο παραδίδεται την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουνίου.

Οι υπόλοιπες συμβάσεις που υπογράφηκαν απόψε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα αφορούν σε:

– αποκατάσταση υποδομών και βελτίωση ασφάλειας στον δρόμο από Διαβολίτσι προς Αγία Θεοδώρα και Καλύβια προς Τουρκολέκα, προϋπολογισμός 800.000 ευρώ

– εργασίες αποκατάστασης του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Σπερχογεία, προϋπολογισμός 74.400 ευρώ

– εργασίες φύτευσης πρανών στον ποταμό Πάμισο, προϋπολογισμός 35.526 ευρώ

– συντήρηση και βελτίωση του ορεινού δρόμου από Γαϊτσές προς Καψοδεματούσα (β΄ φάση), προϋπολογισμός 40.000 ευρώ

– κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην 29η επαρχιακή οδό Κάκκαβα – Σιδηρόκαστρο, προϋπολογισμός 50.000 ευρώ

– κατασκευή και συντήρηση αρμών τεχνικών έργων στη Μεσσηνία, προϋπολογισμός 70.000 ευρώ

– συμπληρωματική σύμβαση στο έργο βελτίωσης και αποκατάστασης της πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμός 46.897,04 ευρώ.