Ο Δήμος Τρίπολης συμμετείχε στο Elafonisos Eco Week 2023, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου στην Ελαφόνησο, μια εκδήλωση που επικεντρώνεται στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση είναι μια ιδιωτική πρωτουβουλία του Enrico Toja, προέδρου της Elafonisos Eco (Οικολογικός Σύλλογος Ελαφονήσου), που διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Στα εγκαίνια βρέθηκε ως επίτιμος προσκεκλημένος ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό. Επίσης πραγματοποιήθηκε η 2η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων, όπου δήμαρχοι διαφόρων περιοχών της Ελλάδας μοιράστηκαν τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεών τους στον τομέα της βιωσιμότητας και παρουσίασαν και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Επιπλέον συμμετείχαν και άτομα από περιβαλλοντικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, από Γαλλία, Μονακό, Ιταλία, περιφερειακές αρχές και δημοσιογράφοι. Ήταν μια ευκαιρία δικτύωσης και συνεργασίας ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ευρείας επίδρασης και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως δήμος αφοσιωμένος στην αειφορία, ο Δήμος Τρίπολης έχει συμμετάσχει ενεργά σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και προγράμματα με στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ο Δήμος Τρίπολης εκπροσωπήθηκε από την κυρία Ρούσου Ιωάννα, όπου παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τις ευρωπαϊκές δράσεις που συμμετέχει και υλοποιεί ο Δήμος Τρίπολης. Επίσης τόνισε τη δέσμευση του Δήμου Τρίπολης για βιώσιμη ανάπτυξη και τις προσπάθειές του για υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών και δράσεων. Κατά την ομιλία της επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, των ακαδημαϊκών, των επιχειρηματιών και των επίσημων αρχών. Με την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών, αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι διοργανωτές έδειξαν την αφοσίωσή τους στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τη χρήση τους σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Αυτή η φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις βασικές αξίες της αειφορίας που προωθούνται κατά τη διάρκεια του Elafonisos Eco Week 2023.

Η όλη δράση του Elafonisos Eco συνέβαλε στην ευρύτερη συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος και ενέπνευσε άλλους να αναλάβουν δράση στις αντίστοιχες κοινότητές τους. Η εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία τις δυνατότητες των συλλογικών προσπαθειών για την προώθηση θετικών αλλαγών και τη δημιουργία ενός πιο πράσινου μέλλοντος για την Ελλάδα.