“Χρειάζεται να ξαναζωντανέψουν οι εγκαταλελειμμένες περιφέρειες, τα χωριά μας κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, μιας και για να συνεχίσουν να υπάρχουν παραδόσεις θα πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την έναρξη του 4ου Θερινού Σχολείου για τον Αγροτικό χώρο ως Πολιτιστική Κληρονομιά, παρουσία και του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι το δημογραφικό, η φυγή του πληθυσμού, η εγκατάλειψη της υπαίθρου κι αυτό είναι που θα σημάνει τον θάνατο της παράδοσης μιας και οι παραδόσεις κατά κανόνα δεν επιβιώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα” τόνισε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι “η παγκοσμιοποίηση στον χώρου του πνεύματος, όπως εκφράζεται από τις διάφορες διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες, αποτελεί κίνδυνο για τις παραδόσεις των μικρών πληθυσμιακά λαών και κοινωνιών” για υπογραμμίσει ωστόσο, καταλήγοντας, ότι “στις ημέρες μας εκδηλώνεται σοβαρή αντίσταση από τοπικούς φορείς και συλλόγους οι οποίοι υπηρετούν την παράδοση, αν και θα πρέπει να υπάρξει κάτι αντίστοιχο στο πεδίο της εκπαίδευσης, στα σχολεία μας”.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης και οι υπόλοιποι παρευρεθέντες μετέβησαν στα Λαγκάδια, όπου παράλληλα με το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται το 2ο Εργαστήριο της Τέχνης της Πέτρας, από την Κίνηση Πολιτών “Ανθη της Πέτρας” και άλλους φορείς. Αντικείμενο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διαφύλαξη και μετάδοση στις νεότερες γενιές της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, καθώς και η μελέτη, καταγραφή και προβολή της συμβολής και των επιδράσεων της τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Το 4ο Θερινό Σχολείο για τον Αγροτικό χώρο ως Πολιτιστική Κληρονομιά -στην εναρκτήρια εκδήλωση του οποίου, προχθές στη Δημητσάνα, παρέστη επίσης, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης- συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, την Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς της Δημητσάνας.