Πετρέλαιο: Άνοδο των τιμών στα 150 δολαρίων βλέπει η JP Morgan

Οι καταλύτες που βάζουν φωτιά στις τιμές

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, προειδοποίησε ο επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών μετοχών στην ΕΜΕΑ της JP Morgan, Κρίστιαν Μάλεκ.

Ο ίδιος απέδωσε την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των κραδασμών χωρητικότητας, ενός ενεργειακού υπερκύκλου – και φυσικά, των προσπαθειών να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

Πιο πρόσφατα, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής κυρίως τη Σαουδική Αραβία, η οποία σχεδόν μόνη της έβγαλε 1 εκατομμύριο bpd από την αγορά, ακολουθούμενη από την απαγόρευση εξαγωγής καυσίμων από τη Ρωσία.

Η αυξημένη ζήτηση αργού σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της προσφοράς, ενισχύουν τις τιμές του αργού πετρελαίου και συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές του Brent διαπραγματεύονται γύρω στα 93 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, αλλά ο Μάλεκ προβλέπει ότι το επόμενο έτος θα κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 90 και 110 δολαρίων, και θα ανέβουν ακόμα υψηλότερα το 2025.

«Προσδεθείτε»

«Προσδεθείτε. Θα είναι ένας πολύ ασταθής υπερκύκλος», δήλωσε ο Μάλεκ στο Bloomberg, προειδοποιώντας για τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και την έλλειψη επενδύσεων σε νέα παραγωγή πετρελαίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η JPMorgan εκτιμούσα ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εκτός και αν υπάρξει κάποιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που τάραξε τις αγορές, προειδοποιώντας ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να προσθέσει έως και 400.000 bpd στις παγκόσμιες προμήθειες, με τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας να ανακάμπτουν δυνητικά.

Η αυξημένη ζήτηση αργού σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της προσφοράς, ενισχύουν τις τιμές και συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Εκείνη την εποχή, η JPMorgan υπολόγιζε 770.000 bpd αύξηση της ζήτησης από την Κίνα – μικρότερη από αυτή που εκτιμούσαν ο ΔΟΕ και ο ΟΠΕΚ.

Η JPMorgan βλέπει τώρα την παγκόσμια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στα 1,1 εκατομμύρια bpd το 2025, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 7,1 εκατομμύρια bpd έως το 2030, καθώς η ισχυρή ζήτηση συνεχίζει να περιορίζεται έναντι της περιορισμένης προσφοράς.

Πηγή: ΟΤ

Σύνταξη ΙΝ

in.gr