«Οδύσσεια» για τους ασθενείς η διάγνωση των νευροενδοκρινών όγκων

Σπάνιοι όγκοι στο γαστρεντερικό και τους πνεύμονες προκαλούν συμπτώματα κοινά με άλλες νόσους με αποτέλεσμα καθυστερημένη διάγνωση

Άννα Παπαδομαρκάκη

ΚείμενοΆννα Παπαδομαρκάκη

Ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που εντοπίζεται κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα και τους πνεύμονες είναι οι νευροενδοκρινείς όγκοι. Αυτοί παρουσιάζονται με συχνότητα περίπου 5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως, όμως τα τελευταία 30 χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί, σε αντίθεση με άλλες κακοήθειες των οποίων η συχνότητα παραμένει σταθερή.

Παρότι οι νεότερες απεικονιστικές και διαγνωστικές μέθοδοι έχουν συμβάλλει στην διάγνωση νέων περιστατικών, η ομοιότητα των συμπτωμάτων με άλλες λιγότερο σοβαρές παθήσεις, οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διάγνωση, και συνεπώς, και σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Μάλιστα οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να περάσει ακόμη και από 12 δομές υγείας, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση.

Υπάρχει ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των γενικών ιατρών και παθολόγων για να αντιμετωπίζουν τα αρχικά στάδια της νόσου

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι εμφανίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα και στους πνεύμονες

Τα παραπάνω τόνισε η ενδοκρινολόγος, Επιμελήτρια Β΄ στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Μαρίνα Τσώλη, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νευροενδοκρινών Όγκων (10 Νοεμβρίου).

Στη χώρα μας, λειτουργεί το πρώτο κέντρο αριστείας για τους νευροενδοκρινείς όγκους στο Λαϊκό νοσοκομείο από το 2017, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας, Υπεύθυνο του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων Γρηγόριο Καλτσά. Όπως εξήγησε ο κ. Καλτσάς στην ίδια συνέντευξη Τύπου, τα κέντρα αριστείας αποτελούν εξειδικευμένα κέντρα ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής φροντίδας των ασθενών και επίτευξης των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων καθότι διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους (ΝΕΤs). Τα Κέντρα Αριστείας διαθέτουν πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας που κατανοούν εις βάθος την πολυπλοκότητα  των ΝΕΤs. Η Ελλάδα από το 2017 διαθέτει Κέντρο Αριστείας Νευροενδοκρινών Όγκων που έχει έδρα στο Νοσοκομείο Λαϊκό με την επωνυμία EKPA LAIKO ENETS Centre of Excellence το οποίο αναγνωρίστηκε ως Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) για τους Νευροενδοκρινείς όγκους του Γαστρεντερικού συστήματος, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροενδοκρινικών Όγκων (ENETS) και αργότερα από τις οικείες αρχές και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Νοσημάτων – Εuropean Reference Centers (ERN).

Διάγνωση και θεραπεία

Από την πλευρά της η Παθολόγος – Ογκoλόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ από την Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», Άννα Κουμαριανού, ανέλυσε τις εξελίξεις στη διάγνωση και την απεικόνιση αλλά και τις θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με ΝETs. Όπως ανέφερε, η έγκαιρη διάγνωση, προσφέρει καλύτερη πρόγνωση κι ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών, όπως η ριζική χειρουργική εξαίρεση.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των γενικών ιατρών και παθολόγων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου. Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους και εξετάσεις, ενώ η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο των ΝETs (βαθμός κακοήθειας, έκκριση ορμονών), τη θέση και το μέγεθος του όγκου και εάν ή πού έχει εξαπλωθεί. Διαφορετικές θεραπείες ή φάρμακα χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη των όγκων αυτών.

Οι ασθενείς

Σε ότι αφορά τους ασθενείς, η Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου,  μίλησε για τη σπουδαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και για τα δικαιώματα των ασθενών με Νευροενδοκρινείς Όγκους. «Ο αγώνας με την ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ψυχολογικό φορτίο και στρες. Εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι και σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τα εργαλεία και τη στήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους, να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν την ψυχική ευεξία. Είναι, επιπλέον, ζωτικής σημασίας να ενημερώνονται οι ασθενείς με καρκίνο για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Οι πόροι και οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τις κοινωνικές παροχές μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του νοσήματος και στην εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής», είπε η κ. Γραμματόγλου.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός ειδικού ιστοτόπου https://beelievecampaign.com/en/  για τους νευροενδοκρινείς όγκους, όπου οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν για τη νόσο και την αντιμετώπισή της.

in.gr