Ακαδημία Αθηνών | Συνάντηση για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή- Δημήτρης Πτωχός: «Η εποχή μας απαιτεί στενή συνεργασία όλων των επιπέδων Διοίκησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»

Συνάντηση σχετική με την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή, διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου η Ακαδημία Αθηνών, στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία παρεβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Σκοπός ήταν η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της υλοποίησης των ΠεΣΠΚΑ και την προστασία της χώρας μας από τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός στην κεντρική ομιλία περιέγραψε τη σημασία των απαιτουμένων δράσεων προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση οι οποίες θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος και θα θωρακίσουν τη χώρα μας έναντι της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Τα σχέδια προσαρμογής, οι ανάγκες και η παρακολούθησή τους μπορεί να διαφέρουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, λόγω των διαφορετικών τοπικών συνθηκών και υποδομών, ωστόσο, απαιτείται κοινός σχεδιασμός για την καλύτερη ενημέρωση και των κατοίκων σχετικά με τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Η εποχή μας απαιτεί στενή συνεργασία όλων των επιπέδων Διοίκησης, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την Επιστημονική Κοινότητα και η ορθή διαχείριση των ακτών, των λιμένων, των υδάτινων πόρων και των πάσης φύσεως εγγειοβελτιωτικών έργων με απαραίτητη την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η Κλιματική Κρίση.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών θα πάμε ένα βήμα πιο μακριά. Θα δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο στόχος θα είναι η διαρκής παρακολούθηση των φαινομένων που μας απασχολούν και κυρίως η άντληση δεδομένων ώστε να μπορούμε να επαναδιαστασιολογήσουμε όλα τα έργα υποδομών, που πλέον κρίνονται ακατάλληλα για ακραία φαινόμενα, όπως επίσης και να δημιουργήσουμε και μία κατάλληλη βάση δεδομένων και για άλλου είδους πρωτοβουλίες.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε έκφανση της ζωής μας, κοινωνική, οικονομική, πολιτική. Πιστεύω, πως θα είναι ένας εκπληκτικός επιταχυντής εξελίξεων τα επόμενα χρόνια. Για εμάς το νερό, είτε για άρδευση, είτε για αστική χρήση, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας και εφόσον λειτουργεί το μοντέλο του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, όπου και εφαρμόζεται, θα είναι ένα πολύ καλό μοντέλο και για την Πελοπόννησο και για άλλες περιοχές. Έχουμε ανοίξει τη συγκεκριμένη συζήτηση με το Υπουργείο και σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε τέτοιου είδους δράσεις, καλούμαστε να προσθέσουμε και την αναπτυξιακή τους διάσταση. Οι μελέτες που γίνονται, τα προγράμματα που εκπονούνται, οι δράσεις που θα προκύψουν μέσα από όλα αυτά, συγκεντρώνουν την αίγλη ανθρώπων με υψηλό επιστημονικό επίπεδο και αποτελούν πόλο έλξης ανθρώπινου δυναμικού».

Τη Συνάντηση χαιρέτησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υ.Π.ΕΝ., Πέτρος Βαρελίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα) και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας (με γραπτό μήνυμα).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, που αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και το Πράσινο Ταμείο. Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και 17 ακόμη Εταίρους.