Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» τη χώρα: Πότε υποχωρεί, πότε έρχεται νέα «εισβολή» – SOS επιστημόνων

Ασυνήθιστα υψηλές οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας

Η αφρικανική σκόνη συνεχίζει να ταλαιπωρεί εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας καθώς έχει δημιουργηθεί μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η αφρικανική σκόνη καλύπτει σήμερα Πέμπτη τις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ από το απόγευμα, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί πρόσκαιρα, καθώς αναμένεται από την Κυριακή ή τις αρχές της επόμενες εβδομάδας νέα «εισβολή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη «το έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης γίνεται αισθητό προς τα πιο νότια τμήματα της χώρας μας, προς την περιοχή της Κρήτης. Από το απόγευμα και στη συνέχεια, περιμένουμε μία σταδιακή υποχώρηση αυτού του έντονου φαινομένου αφρικανικής σκόνης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Χανιά η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 33 βαθμούς Κελσίου αν και η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά αποπνικτική λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σε αρκετές περιοχές καθώς το χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται θα φέρει βορειοδυτικούς ανέμους, που θα μετατοπίσουν το φαινόμενο προς τα ανατολικά, την Τουρκία και την Κύπρο.

Από το απόγευμα το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης υποχωρεί ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος θα επιστρέψει από Κυριακή και Δευτέρα με μικρότερη ένταση.

Από την πλευρά του Θεόδωρος Κολυδάς υπογράμμισε ότι η αφρικανική σκόνη έφτασε σήμερα μέχρι και την Βαλτική, καλύπτοντας παράλληλα μεγάλο μέρος της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Θερμοκρασίες έως 33 βαθμούς

Χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέγιστη θερμοκρασία  έφτασε στους 32.6 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης.

Η τιμή αυτή καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στον Αλικιανό Χανίων και είναι η υψηλότερη από το 2010, χρονιά στην οπoία ήδη λειτουργούσαν αρκετοί σταθμοί του meteo.gr στην Κρήτη. Οι αμέσως προηγούμενες μέγιστες τιμές στο νησί ήταν 30.1 βαθμοί σε Φαλάσαρνα και Βρύσες Χανίων στις 31/03/2010.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Τετάρτη 27/03.

SOS επιστημόνων

Πάντως οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες καθώς εκτός από την αφρικανική σκόνη υπάρχει στην ατμόσφαιρα και γύρη που επιβαρύνει αρκετούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Όπως τονίζουν οι πνευμονολόγοι, τα μεταφερόμενα σωματίδια που περιέχει αυτή η σκόνη δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ισχυρή σύσταση δίνεται στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά.

Ο λόγος είναι απλός, όπως εξήγησε: «Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».

Τι να προσέξετε

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς αυτήν την περίοδο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι αν το άτομο «έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του».

Σύνταξη ΙΝ

in.gr