Καταληκτική ημερομηνία η Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου για την εγγραφή τους στην υπηρεσία IRIS
Στην τελική ευθεία έχουν μπει περίπου 150.000 επαγγελματίες για την εγγραφή τους στην υπηρεσία IRIS, ώστε να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους, με μικρότερες χρεώσεις. Η εγγραφή στην υπηρεσία, το άνοιγμα και η δήλωση του αντίστοιχου επαγγελματικού λογαριασμού είναι υποχρεωτικά, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Όσοι δεν εγγραφούν στην υπηρεσία IRIS βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ 1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, ως την Παρασκευή 3 Αυγούστου είχαν εγγραφεί στο σύστημα IRIS 393.000 επαγγελματίες. Το πρώτο email από την ΑΑΔΕ προς τους επαγγελματίες για τη σύνδεσή τους με το IRIS εστάλη στις 8 Αυγούστου 2024. Πριν από το email της ΑΑΔΕ, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός ήταν περίπου 427 εγγραφές. Τις τελευταίες 15 ημέρες, δηλαδή από 8 Αυγούστου και μετά, έχει εκτιναχθεί στις 2.173 εγγραφές. Δηλαδή έχει πενταπλασιαστεί.
Με την ένταξη των επαγγελματιών στο IRIS θα μπορούν να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους – ακόμα και μέσω e-shop – ή να πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ προμηθευτών, με μικρές χρεώσεις, οι οποίες είναι μηδενικές για μικρά ποσά. Προς το παρόν το μέγιστο ημερήσιο ποσό πληρωμής είναι τα 500 ευρώ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει παροτρείνει τις τράπεζες να αυξηθεί το όριο αυτό για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, σε πρώτη φάση στα 1.000 ή 1.500 ευρώ.
Τιμολόγηση
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδική τιμολόγηση για τις συναλλαγές μέσω IRIS, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ μηδέν και 0,5%, ανάλογα με το τραπεζικό ίδρυμα και το ύψος των συναλλαγών. Αρκετά είναι τα προγράμματα επαγγελματικών λογαριασμών με μηδενική προμήθεια, ενώ ο μέσος όρος των χρεώσεων για τον επαγγελματία κινείται χαμηλότερα κατά 50% σε σχέση με την αποδοχή πληρωμών με κάρτα.
Οι πληρωμές μέσω IRIS μπορούν να γίνουν από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη, μέσω σάρωσης κωδικού QR, ή μέσω κωδικών πληρωμής RF (αρκετά διαδεδομένη μέθοδος σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας, για παράβολα κ.ά.) ή μέσω της υπηρεσίας IRIS e-commerce, αν πρόκειται για ηλεκτρονικά καταστήματα. Απαραίτητη είναι η ενεργοποίηση του Internet ή του mobile banking του πελάτη για την πληρωμή μέσω IRIS.
Ήδη η υπηρεσία πληρωμών μεταξύ φυσικών προσώπων, κυρίως μέσω κινητού, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς από την αρχή του έτους έχουν σχεδόν υπερδιπλαστεί οι συναλλαγές που προσφέρουν άμεση χρέωση στον τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς κόστος. Στην περίπτωση των πληρωμών προς επιχειρήσεις, ο αριθμός των συναλλαγών, σε ετήσια βάση, έχει υπερδεκαπλασιαστεί, ενώ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων έχει διπλασιαστεί.
Το ποσό που διακινήθηκε μέσα από το IRIS, από τις αρχές του έτους, ανέρχεται στα 3,37 δισ. ευρώ.
in.gr