Νέο σοκ από τις τιμές του φυσικού αερίου – Θα πρέπει να προετοιμάζεται η Ευρώπη για δύσκολο χειμώνα;

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας που παρατηρήθηκε πριν την πανδημία.

Αλεξάνδρα Τάνκα

ΕπιμέλειαΑλεξάνδρα Τάνκα

Οι κλυδωνιζόμενες βιομηχανίες της Ευρώπης  προετοιμάζονται για ένα νέο σοκ στις τιμές του φυσικού αερίου τους επόμενους χειμερινούς μήνες, καθώς ο ψυχρότερος καιρός εξαντλεί τα αποθέματα, ο ανταγωνισμός με την Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εντείνεται, και το ενδεχόμενο μειωμένων ρωσικών προμηθειών προκαλεί ανησυχία.

Από την ενεργειακή κρίση του 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σχεδόν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), δεκάδες εταιρείες στην Ευρώπη έκλεισαν εργοστάσια και περιόρισαν τη δραστηριότητά τους και τις θέσεις εργασίας, καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πολλές από αυτές διατηρούν μειωμένη ζήτηση και χαμηλότερη παραγωγική δραστηριότητα, με αρνητικές επιπτώσεις για την υποτονική ανάπτυξη της Ευρώπης. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας που παρατηρήθηκε πριν την πανδημία, σύμφωνα με το Reuters.

Line chart showing European gas storage filling levels for 2024 are below two previous years and the 5-year average

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι τιμές του φυσικού αερίου

Ταυτόχρονα, οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω αύξηση.

«Η ανησυχία είναι ότι χαλαρώνουμε την επαγρύπνησή μας επειδή οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες από ό,τι είδαμε το 2022», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, CEO της νορβηγικής εταιρείας λιπασμάτων Yara, τον Οκτώβριο. «Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες βασικές περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Ρωσία».

Η ανησυχία για τη λήξη, στο τέλος του έτους, της συμφωνίας μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνέβαλε στην αύξηση της αγοραστικής ζήτησης.

in.gr