Αράχωβα: Μύθοι και αλήθειες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Γιατί «κόλλησαν» στα χιόνια

Tο κομφούζιο στην Αράχωβα, από τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν, άνοιξε μεγάλη συζήτηση.

Στράτος Ιωακείμ

ΕπιμέλειαΣτράτος Ιωακείμ

Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στην Αράχωβα όταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν παρουσιάζοντας τεχνικά προβλήματα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στον δρόμο από το Λιβάδι δοκιμάζοντας την υπομονή των εκδρομέων που εγκλωβίστηκαν για ώρες. Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα (είχαν αλυσίδες) ξέμειναν από… ενέργεια (σ.σ. άδειασαν οι μπαταρίες τους). Η κατάσταση επιδεινώθηκε από οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες μαζί τους.

Από εκείνη την ώρα πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν για την αξιοπιστία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνάρτηση με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικοί της αυτοκίνησης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο απαντώντας επί της ουσίας σε αυτούς που επιχείρησαν να δαιμονοποιήσουν τα EV.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Τρανταχτό παράδειγμα για την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών οχημάτων υπό ψυχρή καταπόνηση αποτελεί η Νορβηγία. Τους περισσότερες μήνες του χρόνου, στη σκανδιναβική χώρα, επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους νορβηγούς να επιλέγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κάπως έτσι ένα στα τέσσερα οχήματα που κινούνται στους δρόμους της χώρας είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών οδική βοήθειας τα EV παρουσιάζουν πολύ λιγότερες βλάβες σε συνθήκες ψύχους έναντι των αυτοκινήτων με κινητήρες καύσης. Συγκεκριμένα, σε πάνω από 30.000 αιτήματα κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων το 2024, διαπιστώθηκε ότι μόλις το 13% αφορούσε σε ηλεκτρικά οχήματα και το υπόλοιπο 87% σε οχήματα βενζίνης ή diesel.

Η διαφορά με τους κινητήρες βενζίνης και diesel

Βεβαίως κανείς δεν αρνείται πως τα ηλεκτρικά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, όπως άλλωστε όλα τα αυτοκίνητα. Η διαφορά με τους κινητήρες καύσης έχει να κάνει με τις μπαταρίες που χάνουν αρκετή από την απόδοσή τους στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς αυτό να επηρεάζει την κίνησή τους, αν έχει προηγηθεί μια σωστή φόρτιση.

Όσο μειώνεται η θερμοκρασία τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την διατήρηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας, την παροχή θερμότητας στην καμπίνα όπως και άλλες λειτουργίες. Ανάλογα με την μάρκα και το μοντέλο οι διακυμάνσεις στην απόδοση κυμαίνονται από 18% έως και 40%.

Οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την βέλτιστη απόδοση καλούνται να χρησιμοποιούν τον προγραμματισμό αναχώρησης, ώστε η φόρτιση του οχήματος να ολοκληρωθεί ακριβώς πριν την ώρα που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Εξοικονομήστε ενέργεια

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα EV έχει να κάνει με τη διαδικασία φόρτισης που αυξάνεται καθώς η τροφοδοσία με ενέργεια γίνεται με πιο αργό ρυθμό. Ο έγκαιρος προγραμματισμός φόρτισης βοηθά στη διατήρηση της αυτονομίας.

Για να βελτιωθεί η αυτονομία οι ειδικοί συνιστούν, όπου δίνεται επιλογή, την προετοιμασία της μπαταρίας. Ουσιαστικά ο οδηγός προθερμαίνει την μπαταρία πριν το αυτοκίνητο συνδεθεί με την παροχή ρεύματος για πιο γρήγορη η φόρτιση. Επίσης, εκτός από το να επιλέξουμε το ιδανικό πρόγραμμα για μέγιστη αυτονομία (Eco) μπορεί να επιλεγεί ταυτόχρονα η λειτουργία θερμαινόμενων καθισμάτων (όπου υποστηρίζεται) αντί για το σύστημα θέρμανσης της καμπίνας.

in.gr