Τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 στην Καλαμάτα παρακολούθησε, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Σε παρεμβάσεις του, επί διαφόρων εισηγήσεων στις θεματικές της εν λόγω διοργάνωσης, ο περιφερειάρχης επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα ζητήματα του κοινωνικού τομέα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί εθελοντικό κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οπως χαρακτηριστικά παρατήρησε “δεν πήγαμε καλά στα κοινωνικά θέματα” κατά την προγραμματική περίοδο που λήγει και τονίζοντας ότι “οι πόροι για τα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να πιάνουν τόπο” αναρωτήθηκε αν οι χαμηλές επιδόσεις οφείλονται είτε στην έλλειψη τεχνογνωσίας, είτε σε αδυναμία στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών με επάρκεια.
Προβληματισμό, εξ άλλου, εξέφρασε για τα ΚΕΚ -“έχουν διατεθεί πολλά χρήματα χωρίς να έχει επιτευχθεί κάτι σημαντικό” δήλωσε ο Π. Νίκας, κάνοντας την εκτίμηση ότι “χρειάζεται ένας πάρα πολύ αυστηρός έλεγχος όσον αφορά στις συγκεκριμένες δομές, δημόσιες και ιδιωτικές”. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να καταρτίζονται με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες της κάθε περιοχής.
Ακόμα, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την θέση ότι όσον αφορά το θέμα της προστασίας ευάλωτων παιδιών, αν και “οι ΜΚΟ πράγματι επιτελούν σημαντικό έργο και στηρίζονται και οικονομικά από την Περιφέρεια, χρειάζεται ένας κρατικός βραχίονας που θα δίνει τον τόνο”. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, “δεν επιτρέπεται να μην έχουμε σοβαρή κρατική πολιτική και στρατηγική για τα ευάλωτα παιδιά”.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Σε άλλη παρέμβασή του, αναφορικά με το θέμα των μεταφορών και των σχετικών υποδομών, ο Π. Νίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αγοράσει, ιδίαις δαπάναις, έναν σημαντικό αριθμό ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πιστώσεων για καύσιμα, μειώνοντας παράλληλα και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στις μετακινήσεις.
Παρατήρησε ωστόσο ότι το κόστος αγοράς των εν λόγω οχημάτων παραμένει υψηλό, ενώ πλέον καλείται η Περιφέρεια να καταβάλει σημαντικό αντίτιμο για την φόρτισή τους, ζήτησε δε να στηριχθούν οικονομικά οι Περιφέρειες στο θέμα αυτό.
Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει -όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία- να λειτουργεί η χώρα με δύο ταχύτητες. “Το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι το ίδιο και για τις υπόλοιπες μεγάλες περιφερειακές πόλεις” δήλωσε ο Π. Νίκας, αναφέροντας ότι έχει ζητήσει να υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας τέτοιων οχημάτων -σε συνεργασία με τα κατά τόπους ΚΤΕΛ- σε πολυάνθρωπες και τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως Ναυπλίου – Αργους, Κορίνθου – Ισθμού και Καλαμάτας – Μεσσήνης – Θουρίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο Βιομηχανικό Πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που δημιουργείται στην περιοχή της Μεγαλόπολης στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ, θα πρέπει να δοθεί κατεύθυνση για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -“παρά τα πέντε ΕΣΠΑ που πέρασαν”- παρατηρώντας ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 η Περιφέρεια θα λάβει μόλις 30.000.000 ευρώ για οδικά δίκτυα.
Ακόμα, ζήτησε να υπάρξει έλεγχος στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ως προς την επάρκειά τους, γνωστοποιώντας ότι σε ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις εν λόγω υποδομές διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
Τέλος, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια για την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου.