Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Σε 24ώρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση.
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει στην απεργία και καλεί καθηγητές και δασκάλους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 π.μ..
Η ανακοίνωση της αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.
Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.».
Σημειώνεται ότι ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η ΟΙΕΛΕ και πολλές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που καλούν σε μαζική συμμετοχή σε διάφορες πόλεις.
«Η ΟΙΕΛΕ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία ζητά, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά των αποδοχών των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία που είναι παγωμένες εδώ και 12 χρόνια στα προ 2011 επίπεδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας με εντατικούς ελέγχους και αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου για τις ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης.
Η ΟΛΜΕ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου
Ποιοι απεργούν την Πέμπτη
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η χώρα θα βρεθεί σε απεργιακό κλοιό, καθώς τα Συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Κινητοποιήσεις για εκείνη την ημέρα έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του αντεργατικού νομοσχέδιου, που ήδη συζητείται στη Βουλή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Εργατικά Κέντρα της Αττικής, το Δ.Σ. πήρε απόφαση στη συνεδρίαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, την οποία θα δημοσιοποιήσει μαζί με τον τόπο της συγκέντρωσης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε επίσης την προκήρυξη 24ωρης απεργίας. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ.».
Επίσης, σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία καλεί τα μέλης η ΠΕΝΕΝ (ναύτες), η οποία στηλιτεύει ως «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου.
Με τη σειρά της, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».
Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλόνικη
Το ΠΑΜΕ, που επίσης απευθύνει κάλεσμα σε απεργία, κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».
Σημειώνεται ότι, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει και τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.
Χειρόφρενο θα τραβήξουν τα λεωφορεία
Στην 24 απεργία θα συμμετάσχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Ως εκ τούτου με απόφασή τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας.
Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.. Οι στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από την έναρξη της βάρδιας στις 5:00 π.μ. το έως τις 9 π.μ. και από τις 9:00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα.
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8:00 π.μ. και από τις 9:00 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.
«Λέμε όχι στην εργασία άνω του 8ώρου, στην 6ήμερη εργασία που καταργεί το πενθήμερο, στην απασχόληση μέχρι 13 ώρες χωρίς προσαύξηση των αποδοχών, στις συμβάσεις μηδενικών ωρών τροποποιώντας τον χρόνο εργασίας, στην λύση των συμβάσεων των υπό δοκιμή εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, των απεργιών και κινητοποιήσεων.
Διεκδικούμε πενθήμερη εργασία και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβίωσης, προσλήψεις οδηγών και τεχνικού προσωπικού στον ΟΑΣΘ, φρένο στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών στους ιδιώτες», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.
in.gr