Φρένο στην πνευμονία βάζουν τα εμβόλια γρίπης, κοροναϊού, πνευμονιόκοκκου και έρπη

Διήμερη εκδήλωση στο μετρό Σύνταγμα για την πρόληψη της πνευμονίας

Άννα Παπαδομαρκάκη

ΚείμενοΆννα Παπαδομαρκάκη

Πάνω από 35.000 θάνατοι στην Ε.Ε. οφείλονται σε λοιμώξεις από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Πολλοί θάνατοι όμως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τους κατάλληλους εμβολιασμούς, που θα απέτρεπαν τις λοιμώξεις.

Μόνο από τον εμβολιασμό κατά του στρεπτοκόκκου pneumoniae που προκαλεί πνευμονία, μηνιγγίτιδα και μέση ωτίτιδα,  θα μπορούσε να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών διεθνώς μέχρι 11 εκατ. ημέρες, αν εμβολιάζονταν τα παιδιά κατά του βακτηρίου.

Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκε η υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Επιμελήτρια Α’ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Αδαμαντία Λιαπίκου, επισημαίνοντας τη σύνδεση μεταξύ της πρόληψης της πνευμονίας και της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία θεωρείται πλέον μία από τις κύριες απειλές για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς», που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα», το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου ως τις 7 το απόγευμα κάθε μίας από τις δύο ημέρες. Η γνωστή ηθοποιός κ. Μαρία Τζομπανάκη, θα είναι η Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας, στηρίζοντας το μήνυμα της πρόληψης της πνευμονίας.

Η πνευμονία είναι μια συχνή και δυνητικά θανατηφόρος νόσος, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε σε κάθε ηλικία και σε κάθε κατάσταση υγείας

Από αριστερά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Π. Μπακάκος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Κατσαούνου και η πνευμονολόγος επιμελήτρια Α Αδαμαντία Λιαπίκου

Η δράση

Βασικός στόχος της ΕΠΕ μέσα από αυτή τη δράση, που υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια με την χορηγία της Pfizer Hellas, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού, αλλά και της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν από ειδικούς πνευμονολόγους για την πρόληψη της πνευμονίας, με εμβολιασμό και διακοπή του καπνίσματος, καθώς και για τα εμβόλια που συστήνεται να λάβουν σύμφωνα με το νέο εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή χρήση βασικών διαγνωστικών συσκευών, όπως το οξύμετρο, αλλά και – εφόσον ενδείκνυται – να λάβουν κάποιες βασικές ιατρικές μετρήσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Θανατηφόρος ασθένεια

Σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της δράσης, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος, σημείωσε πως «Για ακόμα μια χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στηρίζει τους στόχους του ΠΟΥ, που θέσπισε αυτή την παγκόσμια ημέρα. Μέσω της δράσης, στοχεύουμε να αυξήσουμε την επαγρύπνηση για τη νόσο, αλλά και να ενημερώσουμε τους πολίτες με εγκυρότητα για τα διαθέσιμα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πνευμονία είναι μια συχνή και δυνητικά θανατηφόρος νόσος, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε σε κάθε ηλικία και σε κάθε κατάσταση υγείας, συνεπώς η μάχη για την πρόληψή της δίνεται από όλους μας καθημερινά».

Έξαρση λοιμώξεων

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και μέλος ΔΣ της ΕΠΕ Παρασκευή Κατσαούνου, στην ίδια συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στους ενήλικες. Οι λοιμώξεις αυτές, εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας (που συνοδεύεται από ανοσογήρανση), με την ανοσοκαταστολή (που προκαλείται λόγω νόσου ή θεραπείας), καθώς και με την ύπαρξη συννοσηροτήτων. Πλέον, όμως, έχουμε στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς ιούς και βακτήρια, και μάλιστα με απλούστερο δοσολογικό σχήμα».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συντάσσεται με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εστιάζοντας στους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα.

Συνοπτικά, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης να γίνεται ετησίως, με τους ηλικιωμένους άνω των 60-65 ετών να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό υψηλής δόσης (QIV-HD) ή με ανοσοενισχυτικό (aQIV).

Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται να γίνεται ετησίως (1 δόση).

Ο εµβολιασµός έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη ενώ έναντι του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιοκόκκου εφάπαξ.

Παράλληλα, αναµένονται και συστάσεις για τον εµβολιασµό κατά του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV).

«Συγκεκριμένα, για την πρόληψη του πνευμονιοκόκκου, από τους βασικούς στόχους αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, συστήνεται και αποζημιώνεται πλήρως µία δόση 20δύναµου (PCV20) σε όλους τους ανεµβολίαστους ενήλικες άνω των 65 ετών και στους ενήλικες 18-64 ετών µε χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάπνισµα κ.ο.κ.).

Επιπλέον, το κάπνισμα και µόνο, αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε η κ. Κατσαούνου.

Παράλληλα, προέτρεψε τους ασθενείς να εμπιστευτούν τους πνευμονολόγους τους, οι οποίοι μπορούν να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους και να βεβαιώσουν ότι γίνονται στην κατάλληλη χρονική στιγμή (σε απόσταση από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με επιτρεπόμενη φαρμακευτική αγωγή κλπ.) και με τον κατάλληλο χρονισμό.

Αναφερόμενη στη μικροβιακή αντοχή, η, Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ Αδαμαντία Λιαπίκου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συστρατευόμαστε με την επιστημονική κοινότητα που υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός έναντι σοβαρών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, η οποία επιταχύνεται από την ακατάλληλη και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, καθώς και από τον κακό έλεγχο των λοιμώξεων».

Τόνισε ακόμη πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διασφάλιση στην πράξη των ορθών μέτρων πρόληψης, όπως είναι ο εμβολιασμός, ο έλεγχος λοιμώξεων μέσω της σωστής υγιεινής των χεριών, των προφυλάξεων επαφής, της απομόνωσης των ασθενών και καθαρισμού, αλλά και της εξασφάλισης περισσότερων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπειών.

in.gr