Σπήλαιο Κάψια Μαντινείας
Το Σπήλαιο Κάψια, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του, βρίσκεται και σε μια γεωγραφικά πολύ προνομιακή θέση, καθώς είναι ένα εύκολα προσβάσιμο σπήλαιο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τρίπολη.
Απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αρκαδική πρωτεύουσα και μόλις 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό «Κάψια» από όπου και πήρε το όνομά του.
Το σπήλαιο ερευνήθηκε πρώτη φορά από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ το 1887, στο πλαίσιο των ανασκαφών του στη Μαντίνεια Αρκαδίας.
Η επίσημη ανακοίνωση για τον σπηλαιολογικό αυτό θησαυρό βέβαια, γίνεται κάποια χρόνια αργότερα το 1911 και αποτελεί γεγονός που σηματοδοτεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική κρυφή γη. Το 1974 ανακαλύπτεται και νέο τμήμα του σπηλαίου.
Το σπήλαιο αποδεικνύεται ένα βιβλίο καταγραφής γεωλογικών συμβάντων καθώς πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα ίχνη μια μεγάλη πλημμύρα. Γι’ αυτόν τον λόγο από τα βάθη της γης έχουν αναδυθεί λυχνάρια, εργαλεία, δολιχόποδα (γρύλος των σπηλαίων), θραύσματα οστών που διηγούνται την ιστορία της επιβίωσης.
Το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο το διάστημα μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα, έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται ανθρώπινα οστά και πήλινα καθημερινά σκεύη που βρέθηκαν σκεπασμένα από λάσπη πάχους μισού μέτρου και καταδεικνύουν την ύπαρξη ζωής και δράσης ανθρώπων, στο χώρο αυτό.