Το γεγονός ότι η Τουρκία ανέστειλε επί του παρόντος τις ερευνητικές δραστηριότητες, με τις οποίες αμφισβητούσε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη, δεν θεωρείται αρκετό, τονίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και δεν θα αποδεχθεί θετική ατζέντα με την Τουρκία εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την Κύπρο.
Δεν θεωρείται αρκετό
Σε συνέντευξη στο Euronews, o κ. Αναστασιάδης τόνισε πως το γεγονός ότι η Τουρκία ανέστειλε επί του παρόντος τις ερευνητικές δραστηριότητες, με τις οποίες αμφισβητούσε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη, δεν θεωρείται αρκετό.
Επισήμανε ακόμη ότι συνεχίζονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η «νέα πρόκληση με την πρόταση για λύση δύο κρατών».
«Θετική ατζέντα υιοθετείται όταν υπάρχει θετική συμπεριφορά. Οταν, αντίθετα, η μία διαδέχεται την άλλη τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν, αν με ρωτάτε, μια πολιτική αυτοχειρία να αποδεχθώ εν γνώσει μου θετική ατζέντα, η οποία δεν θα περιελάμβανε την Κύπρο. Κάτι που δεν έχω επιλογή», τόνισε.
«Οριστικά, ναί!»
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «οριστικά, ναι!»
Και στην ερώτηση «Τι είναι αυτό που περιμένετε από την Ε.Ε.», τόνισε ότι «Πέραν της φραστικής αλληλεγγύης, να υπάρξει και στην πράξη μια πιο ενεργός εμπλοκή με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει, εκμεταλλευόμενη τα συμφέροντα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών».
Για την πενταμερή
Αναφορικά με την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό, αφού τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κατέθεσε οτιδήποτε πέραν από τις προβλέψεις των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως το χάσμα επήλθε από την «παντελώς νέα θέση πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση όχι μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά να προχωρήσουμε στη λύση δύο κρατών».
«Κάτι που είναι αδιανόητο και για τη διεθνή κοινότητα. Ερχεται σε αντίθεση με όλα ανεξαίρετα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Ερχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ε.Ε», πρόσθεσε.
in.gr