Σε αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων, αλλά και μέτρα που θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας
Προσπάθειες μείωσης της υποχρεωτικής επιστροφής clawback μέσω μείωσης των δαπανών, και όχι με αύξηση του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη διάρκεια συνάντησής του με όλους τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα.
Στην συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το Phrma Innovation Forum (PIF) και τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Στην πρώτη συνάντησή του με τους φορείς του κλάδου, ο υπουργός ανέφερε την ανάγκη παρεμβάσεων για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης, για τον περιορισμό του clawback. Ήδη προηγούμενες προσπάθειες περιόρισαν πέρυσι το clawback κατά 50 εκατ. ευρώ και ο στόχος επεκτείνεται τώρα και για την τρέχουσα χρονιά.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την μέχρι τώρα εικόνα για το 2021 εξαιρετικά δύσκολη και ανέφερε πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει η πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων και των διαδικασιών και να ενταθούν οι πάσης φύσεως έλεγχοι.
Για το σκοπό αυτό, καθίσταται απαραίτητη η άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην συνταγογράφηση φαρμάκων και στα αναλώσιμα που καταναλώνονται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, αλλά και η δημιουργία πλήρους φακέλου με το ιατρικό ιστορικό του κάθε πολίτη.
Ξεχωριστή μνεία έγινε στην φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων, για την οποία θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι από άλλες πηγές.
Η φαρμακοβιομηχανία
Όπως τονίσθηκε στην κοινή ανακοίνωση όλων των φορέων, ο χώρος του φαρμάκου ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να ακούσει και να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις του κλάδου, «ώστε να υλοποιηθεί ένα ισορροπημένο μίγμα πολιτικής που θα εξασφαλίζει:
- επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στα 3 τμήματά της: δαπάνη ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομειακή δαπάνη, Φάρμακα 1Α ΕΟΠΥΥ,
- εξορθολογισμό της ζήτησης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων πόρων,
- πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων,
- διασφάλιση της εισόδου καινοτόμων θεραπειών στη χώρα,
- αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας,
- διατήρηση και βελτιστοποίηση των επενδυτικών κινήτρων, ώστε να προωθηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό του χώρου.
Για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω ο κλάδος του φαρμάκου έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας τις δυνάμεις του για μια νέα εξορθολογισμένη φαρμακευτική πολιτική ως ασπίδα προστασίας σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας».
in.gr